foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Welcome to GiESCO 2017

Accepted Manuscript by 1st author / Manuscritos aceptados por 1er autor 

 
Session / Sesión Title / Título Presentation / Presentación Authors / Autores Country / País
International Academy of Vine and Wine MODELING AS A VINEYARD QUALITY PREDICTION TOOL / La Modelisation Comme Outil De Prediction De La Qualite D’un Vignoble ORAL ABBAL, Philippe*1, SAURIN, Nicolas2, OJEDA, Hernán2, CARBONNEAU, Alain3 France
Breeding, Varieties, Clones and Rootstocks BORON TOLERANCE IN ROOTSTOCK AND VARIETIES OF VITIS GENUS / Determinación De Tolerancia Al Boro En Portainjertos Y Variedades Del Genero Vitis POSTER ALBARRACÍN Aldo 1, BONILLA Estefanía 1, CASTILLO Paula 1, BARCENA Nadia 2, ROQUEIRO Gonzalo 1, 2, RUIZ Mónica 1,2. Argentina
Vine Physiology WHAT DOES THE FUNCTIONAL-STRUCTURAL PLANT MODEL HYDROSHOOT TELL US ABOUT THE REASONS FOR GRAPEVINE (VITIS VINIFERA L.) PHOTOSYNTHESIS DEPRESSION? / Que Nous Apprend Le Modele Structure-Fonction Hydroshoot Sur La Depression De L’activite Photosynthetique Chez La Vigne (Vitis Vinifera L.) POSTER ALBASHA, Rami1, SIMONNEAU, Thierry1*, PRADAL, Christophe2, FOURNIER Christian1, LEBON, Eric 1† France
Plant Protection UAV MULTISPECTRAL IMAGES FOR PRECISION VITICULTURE: POTENTIAL TO DETECT FLAVESCENCE DORÉE AND GRAPEVINE TRUNK DISEASE / Uso De Imágenes Multiespectrales Procedentes De Uav En La Viticultura De Precisión: Potencial En La Detección De La Flavescence Dorée Y Las Enfermedades De Madera De La Vid POSTER ALBETIS, Johanna1*, JACQUIN, Anne1, NOR-GUTTLER, Fabio1, CLENET, Harold1, GOULARD, Michel2, POILVÉ, Hervé3, ROUSSEAU, Jacques4, BARBIER, Margot4, DUTHOIT, Sylvie5 France
Viticultura De Precisión, Nuevas Técnicas Y Modelación DETERMINATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN SPECTRAL VEGETATION INDEXES AND PRODUCTIVE VALUES IN VINEYARD USING SENTINEL IMAGES / Determinación De La Relación De Índices Espectrales De Vegetación Con Valores Productivos En Viñedo, Mediante El Uso De Imágenes Sentinel ORAL ALBORNOZ, Liliana1*; RODRIGUEZ PLAZA, Luis1; NAVARRO, Armando1; OLMEDO, Guillermo2; LOPEZ, Marcela1; BAGETA, Carlos1; TELLO, Laura1; GIORGI, Luciana1; RENNA, Julieta1; GUERRERO, Sheila1; SARDÁ, Martín1; MERCADO, Laura1, 2 Argentina
Vineyard Management I YIELD IMPACTS ON THE CONCENTRATION OF AROMA PRECURSORS IN GRAPEVINE BERRIES (VITIS VINIFERA L.) / Impacto Del Rendimiento En La Concentracion De Precursors Aromaticos En Bayas De Uvas (Vitis Vinifera L.) ORAL ALEM, Hubert1,2, SIRE, Yannick2, SAURIN, Nicolas2, BOUCKENOOGHE, Virginie3, SCHNEIDER, Rémi2,3, TORREGROSA, Laurent2,4 and OJEDA, Hernán2 France
Precision Viticulture, Mdelling and Techniques CHARACTERIZATION OF SPATIAL VARIABILITY OF SOILS WITHIN A VINEYARD FOR MANAGEMENT ZONES DETERMINATION / Caracterización De La Variabilidad Especial De Suelos En Un Viñedo Para Determinar Zonas De Manejo POSTER ALLIAUME, Florenciaa*, GONZÁLEZ BARRIOS, Pablob, ECHEVARRÍA, Gerardoc, FERRER, Milkac Uruguay
Vine Physiology EFFECTS OF UV-B, WATER DEFICIT, NATURAL PLANT REGULATOR SPRAYS AND ITS INTERACTIONS ON LEAVES, GRAPES, AND WINES OF CV. MALBEC / Efectos De Uv-B, Restricción Hídrica, Aplicaciones De Fitoregulador Natural Y De Sus Interacciones Sobre Hojas, Bayas Y Vinos Del Cv. Malbec POSTER ALONSO, Rodrigo *1, 2, BERLI, Federico 1, FONTANA, Ariel 1, BUSCEMA, Fernando 2, PICCOLI, Patricia 1, BOTTINI, Rubén 1 Argentina
Climate Change RESULTADOS PRELIMINARES DE LA CARACTERIZACIÓN DE VINOS ARGENTINOS y PREVISIÓN DE LOS EFECTOS FUTUROS EN LA CALIDAD Y EL ESTILO, DEBIDO AL CALENTAMIENTO GLOBAL / Preliminary Results Of The Eliminary Results Of The Characterizarion Of Argentine Wines And The Foreseeing Of The Future Effects Of Global Warming On The Quality And Style POSTER ALTURRIA, Laura1; CASTAÑEDA, Jimena2, KAISER, Martín3* Argentina
Vineyard Management I STUDY OF LEAF MINERAL CONTENT IN VINE AND FOUR WEED SPECIES INCLUDED IN THE VEGETAL COVER IN A SPANISH VINEYARD / Estudio Del Contenido Mineral Foliar En Vid Y En Cuatro Especies Arvenses De La Cubierta Vegetal De Un Viñedo En España POSTER AMORÓS, José Ángel1,2*; BRAVO, Sandra1,2; SÁNCHEZ-ORMEÑO, Mónica1; PÉREZ-DE-LOS-REYES, Caridad1,2; GARCÍA-NAVARRO, Francisco Jesús1,2; HIGUERAS, Pablo2 Spain
Vineyard Management I EVALUATION OF VITICULTURAL PRACTICES TO DELAY MATURITY IN THE DISEASE RESISTANT VARIETY SOLARIS / Évaluation Des Pratiques Viticulturelles Pour Retarder La Maturité À La Variété Resistante À La Maladie Solaris POSTER ANDREWS, Lisa; GONZALES, Raphael; REBENAQUE, Pierrick; CLEROUX, Marylin; RIENTH, Markus* Switzerland
Plant Protection GRAPE PHYLLOXERA (Daktulosphaira vitifoliaeFitch) DAMAGE IN GRAPEVINES GROWING UNDER TWO SOIL TEXTURES AND IRRIGATION METHODS / Daño Por Filoxera (Daktulosphaira Vitifoliae Fitch) En Vides Creciendo Sobre Dos Texturas De Suelo Y Métodos De Riego POSTER ARANCIBIA, Celeste1*, MALOVINI, Emiliano2, VILLALBA, Kevin2, CARABAJAL, Federico2, DEIS, Leonor2, AGÜERO, Cecilia B.3and MARTÍNEZ, Liliana1 Argentina
Vineyard Management I EFFECT OF EARLY DEFOLIATION AND CALCIUM PROHEXADIONE APPLICATION ON THE INCIDENCE OF CLUSTER ROT AND GRAPE COMPOSITION / Efecto Del Deshojado Precoz Y La Aplicación De Pro-Hexadione Cálcico Sobre La Incidencia De Podredumbres De Racimos Y La Composición De La Baya POSTER ARRILLAGA, Leandro*; ECHEVERRÍA, Gerardo; FERRER, Milka; REY, Juan José; PALLANTE, Alejandra; IZQUIERDO, Bruno Uruguay
Vine Physiology EFFECT OF BRASSINOSTEROIDS AND CHILLING ON BUD BREAK RELEASE IN Vitis labrusca L. CUTTINGS / Efecto De Los Brassinosteroides Y Frio Sobre La Liberación De La Dormancia De Yemas En Estacas De Vitis Labrusca L. POSTER ASSIS-GOMES Mara M. de *; PINTER Nadiny G.F.; BRESSAN-SMITH Ricardo, SILVA Thiara C., CAMPOSTRINI Eliemar France
Vine Physiology DIFFERENCES IN CANOPY DEVELOPMENT AND PLANT WATER STATUS BETWEEN WINEGRAPE CULTIVARS GROWN IN A WARM AREA / Diferencias En El Desarrollo Del Canopy Y En El Estado Hídrico Entre Variedades De Vid Cultivadas En Zona Cálida POSTER BAEZA, Pilar*, VILLA-LLOP, Ana, MOU, Li and MORENO, Héctor Spain
Sustainability and Zoning ECONOMIC SUSTAINABILITY OF CANADIAN GRAPE INDUSTRY. A COMPARATIVE ANALYSIS OF OKANAGAN VALLEY AND NIAGARA PENINSULA / Sostenibilidad Económica De La Industria Canadiense De Uvas. Un Análisis Comparativo Del Valle De Okanagan Y La Península De Niagara ORAL BALINT, Gabriel1*; BALINT,Stela2 Canada
Plant Protection DEPENDENCY FOR PESTICIDE USE IN FRENCH VITICULTURE: VARIABILITY AMONG WINE PRODUCING REGIONS AND RELATIONS WITH SOME VINEYARD CHARACTERISTICS / Intensite Et Variabilite Des Pratiques De Traitements Phytosanitaires Des Vignes En France: Analyse De L’influence De Certaines Caracteristiques Du Vignoble POSTER BARBIER, Jean-Marc1,*, DUCASSE-COURNAC, Anne-Marie1, MAILLY, Florine1, HOSSARD, Laure1, SCHOLTUS-THIOLLET, Marie2, GARY, Christian3 France
Vineyard Management I PRODUCTION AND QUALITY AT DIFFERENT CANOPY POSITIONS OF BOX PRUNING GRAPEVINES (CV. SYRAH) / Producción Y Calidad En Diferentes Posiciones De La Canopia De Vid En Box Pruning (Cv. Syrah) POSTER BARCIA, Fernando A. 1*, PRIETO, Jorge A.2, TRENTACOSTE, Eduardo R. 1 Argentina
Vineyard Management I VINE GROW TUBES ON COLD NIGHTSAN EVALUATION OF THE TEMPERATURE CONDITIONS INSIDE / Evaluación De Las Condiciones De Temperatura Dentro De Los Tubos De Crecimiento De La Vid En Noches Frías POSTER BATTANY, Mark* USA
Vineyard Management I EVALUATING REGIONAL REFERENCE EVAPOTRANSPIRATION WITH ATMOMETERS AND MODELED VALUES / Una Evaluacion De La Evapotranspiracion De Referencia Con Atmometros Y Valores De Modelos POSTER BATTANY, Mark* USA
Precision Viticulture, Mdelling and Techniques PORTABLE TOWERS PROVIDE INSIGHT ON FROST CHARACTERISTICS AND PREDICT BENEFITS OF WIND MACHINES / Torres Portatiles Revelan Las Condiciones De Heladas Y Predicen Los Beneficios De Ventiladores POSTER BATTANY, Mark* USA
Vine Physiology HYPERSPECTRAL IMAGING FOR LEAF GRAPEVINE WATER STATUS ASSESSMENT, A LEAF-BASED APPROACH / Uso De Imágenes Hiperespectrales Para La Evaluación De Estado Hídrico De Vides, Análisis A Nivel De Hoja POSTER BELLOTTO, Alessandro1, MANZAN, Nicola1, GREYLING, Berno2, PITACCO, Andrea3, PETERLUNGER, Enrico1, STREVER, Albert2, POBLETE-ECHEVERRÍA, Carlos2* South Africa
Vineyard Management I COMBINED EFFECT OF BERRY DENSITY AND HARVEST DATE ON THE ACCUMULATION OF PHENOLIC COMPOUNDS DURING RIPENING OF “ITALIA” TABLE GRAPE CULTIVAR / Efecto Combinado De La Densidad De Baya Y Fecha De Vendimia Sobre La Acumulación De Compuestos Fenólicos Durante La Maduración Del Cultivar De Uva De Mesa “Italia” ORAL BELVISO, Simona1#, TORCHIO, Fabrizio2#, NOVELLO, Vittorino1, GIACOSA, Simone1, DE PALMA, Laura3, RÍO SEGADE, Susana1*, GERBI, Vincenzo1, ROLLE, Luca1 Italy
Enology PHENOLOGICAL BEHAVIOR AND EVOLUTION OF MATURATION OF GRAPES OF JUICE PREPARATION / Comportamiento Fenológico Y Evolución De La Maduración De Uvas Para Elaboración De Zumos POSTER BENDER1, Angelica; COSTA2*, Vagner Brasil; MALGARIM1, Marcelo Barbosa, ANDRADE1; Suelen Braga de; VIDALES3 , Valentina Florencia Savia Brazil
Enology MINERAL, PHENOLIC AND ANTHOCYANIN PROFILE IN FLOURS OF GRAPE POMACE: EFFECTS OF DIFERENT WINEMAKING PROCESS / Perfil Mineral, Fenólico Y Antocianico En Harinas De Orujo De Uva: Efectos De Diferentes Procesos De Vinificación POSTER BENNEMANN1;Gabriela D., TORRES3;Yohandra R., SVIECH2;Letícia, Beatriz VANOLLI2; Botelho, Renato V. 2* Brazil
Vineyard Management I RELATIONSHIP BETWEEN LEAF AREA AND PRODUCTION IN A TRAINING SYSTEM OF VINE WITH CANOPY DIVIDED INTO TWO VERTICAL PLANES / Relación Del Área Foliar Y La Producción En Un Sistema De Conducción De Vid Con Canopia Dividida En Dos Planos Verticales POSTER BERGAS, Valeria1*; RODRÍGUEZ, José1; GALARRAGA, Ignacio1; VILA, Hernán2; CARRILLO, Natalia1; CORVALÁN, Andrea1; GÓMEZ, Francisco1; SORROCHE, Lorena1 Argentina
Vineyard Management I COMPARISON OF BILATERAL CORDON TRAINING METHODS ON THE DEVELOPMENT AND PRODUCTIVITY OF CHARDONNAY AND PINOT NOIR GRAPEVINES / Comparación De Métodos De Conducción En Cordón Bilateral Sobre El Desarrollo Y La Productividad De Vides Chardonnay Y Pinot Noir POSTER BETTIGA, Larry J.* USA
Breeding, Varieties, Clones and Rootstocks EXPLORING GRAPEVINE GENETIC DIVERSITY TO FEED BREEDING PROGRAMS TO SUSTAIN WINE VITICULTURE FACING WARMING ISSUES / La Diversidad Genética, Una Herramienta Para Programas De Mejoramiento De La Vid Contra Los Efectos Del Cambio Climatico ORAL BIGARD, Antoine1, TELLO, Ricardo1,2, SIRE, Yannick2, LACOMBE, Thierry3, MARCHAL, Cécile4, DEDET, Sandrine4, FARNOS, Marc3, ADIVÈZE, Angélique3, ROUX, Catherine3, VEYRET, Mélanie2, PÉROS, Jean-Pierre3, DOLIGEZ, Agnès3, OJEDA, Hernán2,4, BOURSIQUOT, Jean-Michel1, ROMIEU, Charles3, TORREGROSA, Laurent1* France
Vineyard Management I HOW MUCH DETERMINANT COULD BE THE NITROGEN FERTILIZATION AROUND HARVEST FOR THE VINE / Cuán Decisiva Puede Ser La Fertilización Nitrogenada Cerca De La Cosecha Para La Vid POSTER BONAMAIZON; Cristian1*; CAPPELLA, Victor1; MANZANO, Juan Manuel1; PORTELA, José A.2 Argentina
Vine Physiology COMPOSITIONAL AND STRUCTURAL ASPECTS OF SUNBURN IN GRAPE BERRIES / Aspects Compositionnels Et Structurels Du Soleil En Bois De Raisins POSTER BONDADA Bhaskar, FORD Melanie, and XIE, Zhaosen USA
Vineyard Management I IMPACT OF DELAYED HARVESTS (LH, DMR, PDMR 4.1.C) AND POSTHARVEST TECHNIQUES ON GRAPE BERRY COMPOSITION: A CRITICAL REVIEW / Impacto De Las Cosechas Retrasadas (Cr, Dmr, Pdmr4.1c) Y De Las Tecnologias Postcosecha Sobre La Composicion De La Baya De Uva: Una Revision Critica POSTER BONGHI, Claudio1,2*; CARGNELLO, Giovanni3 Italy
Vine Physiology EFFECTS OF SALINITY AND BORO IN 14 GENOTYPES OF VITIS: GROWTH, LEAF DAMAGE AND MORTALITY / Efecto De La Salinidad Y El Boro En 14 Genotipos De Vitis: Crecimiento, Daño A La Hoja Y Mortalidad POSTER BONILLA Estefanía 1, ALBARRACÍN Aldo 1, CASTILLO Paula 1, BARCENA Nadia 2, ROQUEIRO Gonzalo 1, 2, RUIZ Mónica 1, 2 Argentina
Vineyard Management I NOVEL AND LOW COST APPROACH TO ESTIMATE LIGHT RADIATION INSIDE A CANOPY / Une Approche Novatrice Et Peu Coûteuse Pour Estimer Le Rayonnement Lumineux Au Sein De La Canopee ORAL BONTEMPO, Andrea1; SMITH, Jason1; BRANDT, Melanie1*; PETERLUNGER, Enrico2; STOLL, Manfred1 Germany
Vine Physiology IMPACT OF GRAPEVINE AGE ON VIGOR AND BERRY DEVELOPMENT / Impact De L’age De La Vigne Sur La Vigueur Et Sur Le Developpement De La Baie ORAL BOU NADER Khalil 1-2, STOLL Manfred 1, RAUHUT Doris 1, PATZ Claus 1, JUNG Rainer 1, LOEHNERTZ Otmar 1, HILBERT Ghislaine 2, RENAUD Christel 2, ROBY Jean-Philippe 2, DELROT Serge 2, and GOMÈS Eric 2 Germany
Vine Physiology HEAT BERRY: THE INFLUENCE OF ABIOTIC FACTORS ON THE COMPOSITION OF BERRIES, MUST AND WINE IN VITIS VINIFERA L. CV. RIESLING / Heat Berry: L’influence De Facteurs Abiotiques Sur La Composition Des Baies, Des Moûts Et Des Vins De Vitis Vinifera L. Cv. Riesling POSTER BRANDT, Melanie1*, SCHEIDWEILER, Mathias1, RAUHUT, Doris2, PATZ, Claus-Dieter3, ZORN, Holger4, STOLL, Manfred1 Germany
Vineyard Management I EVALUATION OF YIELD AND TOTAL LEAF AREA IN DIFFERENT FREE-CANOPY VINE-TRAINING SYSTEMS WITH POSSIBLE MECHANIZATION / Evaluación De La Producción Y Superficie Foliar Total En Distintos Sistemas De Conducción Con Vegetación Libre Y Posibilidades De Mecanización POSTER BRES, Emilce1; BERGAS, Valeria2; PALAZZO, Elena1; SORROCHE, Lorena2; MORENO, Juan Manuel2; ANGELONI, Luisina2 Argentina
Precision Viticulture, Mdelling and Techniques MOLECULAR TOOLS FOR SELECTION AND CHARACTERIZATION OF LACTIC ACID BACTERIA ASSOCIATED TO PATAGONIAN RED WINES / Herramientas Moleculares Para La Selección Y Caracterización De Bacterias Lácticas Asociadas A Vinos Tintos De La Patagonia POSTER BRIZUELA, Natalia S.1, MANERA, Camila1, BRAVO-FERRADA, Bárbara M.1, VALDÉS LA HENS, Danay1, HOLLMANN, Axel2, OLGUIN, Nair1, CABALLERO, Adriana3,4, DELFEDERICO, Lucrecia1, TYMCZYSZYN, Elizabeth E. 1, SEMORILE, Liliana1 Argentina
Vine Physiology TECHNIQUES FOR DELAYING BERRY RIPENING ADAPTING RED GRAPE AND WINE COMPOSITION TO GLOBAL WARMING / Técnicas Para Retrasar La Maduración Y Adaptar La Composición De La Uva Y El Vino Al Calentamiento Global POSTER BUESA Ignacio1,3*, CHIRIVELLA, Camilo2, YEVES, Antonio 3, SANZ, Felipe3, MARTÍNEZ-MORENO, Alejandro3, INTRIGLIOLO, Diego S.3 Spain
Socioeconomics OCCUPATIONAL TRAJECTORIES AND SOCIAL REPRODUCTION OF SMALL AND MEDIUM GRAPE GROWERS (LUJÁN DE CUYO, MENDOZA-ARGENTINA) / Trayectorias Ocupacionales Y Reproducción Social De Los Pequeños Y Medianos Productores Vitícolas (Luján De Cuyo, Mendoza-Argentina) POSTER BUSTOS, Rosa*; BENEDETTO, Andrea; YÁÑEZ, Liliana; ROMÁN, Juan; PALAZZO, Romina; Gabriela ACOSTA, Gabriela Argentina
International Academy of Vine and Wine THE BIOLOGICAL TRIPTYCH: A METHOD OF THOUGHT / Le Triptyque Biologique: Une Méthode De Pensée ORAL CARBONNEAU, Alain1 France
International Academy of Vine and Wine VITICULTURE BIO-MÉTAÉTHIQUE PROPOSÉE PAR LE GIESCO / Bio-Metaethics Viticulture Proposed By The Giesco ORAL CARBONNEAU, Alain1 & CARGNELLO, Giovanni2 France
Plant Protection STUDY OF HEALTH HANDLING PRACTICES OF WINEGROWERS, IN THE DEPARTAMENT OF SARMIENTO, SAN JUAN, ARGENTINE / Estudio De Las Prácticas De Manejo Sanitario De Los Viticultores, En El Departamento De Sarmiento, San Juan, Argentina POSTER CARELLI - SECCHI, Laura Nancy1*; BATTISTELLA, Maximiliano4; OVIEDO, Alejandro5; MARTINEZ, Ricardo2; OLIVARES, Paula3 Argentina
International Academy of Vine and Wine CERTIFICATION OF VITICULTURE RELATIVELY TO “PRODUCTIVE REVOLUTIONS 2.0 AND 4.0”: “VITICOLTURE BIOBIOSOS 4.1C AND 2.1C” OR “SUSTAINABLE HOLISTIC METAETHIC ORGANIC AND BIODYNAMIC VITICULTURES 4.1C” AND “SUSTAINABLE METAETHIC ORGANIC AND BIODYNAMIC VITICULTURES 2.1C”, AS CONNECTED TO THE GIESCO CHARTER / Certification De La Viticulture En Rapport Avec Les « Revolutions Productives 2.0 Et 4.0 » : «Viticolture Biobiosos 4.1c Et 2.1c » Ou « Viticultures Biologique Et Biodynamique Durables Holistique Metaethique 4.1c » Et «Viticulture Biologique Et Biodynamique Durable Metaethique 2.1c", Connectee A La Charte Du Giesco POSTER CARGNELLO, Giovanni1 Italy
International Academy of Vine and Wine PRODUCTIVE REVOLUTION 4.0” RELATIVELY TO ROBOTS AND PRECISION CULTURE MUST EVOLVE TOWARDS “PRODUCTIVE REVOLUTION 4.1C, INCLUDING VITICULTURE 4.1C TAKING IN ACCOUNT CRITERIA OF SUSTAINABILITY WITH THEIR HOLISTIC OR UNIVERSAL AND META-ETHICAL CRITERIA 4.1C / La «Revolution Productive 4.0» Concernant Les Robots Et La Culture De Precision Doit Evoluer Vers La «Revolution Productive 4.1c, Comprenant La Viticulture 4.1c» En Prenant En Compte Les Criteres De Durabilite Avec Leurs Dimensions Holistique Ou Universelle Et Meta-Ethique 4.1c POSTER CARGNELLO, Giovanni1 Italy
International Academy of Vine and Wine Preliminary Note: PERFUME OF VINE FLOWERS: EARLY RESEARCH ON “SENSORY ANALYSIS” / Parfum Des Fleurs De Vigne: Premieres Recherches Sur «L'analyse Sensorielle» POSTER CARGNELLO, Giovanni1* and TONIELLI, Marialuisa1 Italy
Plant Protection CONTROLE DES PARASITES FONGIQUES DE LA VIGNE AVEC UN NOUVEAU PRODUIT A FAIBLE IMPACT / Control Of Fungal Diseases Of The Grapevine By Low-Impact Products POSTER CELOTTI, Emilio*1, ZANCANI, Marco1, BRAIDOT, Enrico1, ERMACORA, Paolo1, BORSELLI, Stefano1, LOSCHI, Alberto1, PETRUSSA, Elisa1, PERESSON, Carlo1, GREATTI, Moreno1, CANTONI, Sabrina1 Italy
Vineyard Management I THE POTENTIAL OF A VEGETABLE-BASED OIL TO DELAY BUD BURST WHILE MAINTAINING FRUIT SUGAR ACCUMULATION / Potencial De Un Aceite De Base Vegetal Para Retrasar La Brotación Manteniendo La Acumulación De Azúcar En La Fruta POSTER CENTINARI, Michela1*, GARDNER, Denise2, SMITH, Don1, SMITH, Maria1 USA
Vine Physiology BERRY SPLITTING RESISTANCE OF DIFFERENT GRAPE CULTIVARS / Resistencia Al Rompimiento Del Fruto En Varios Cultivares De Uva POSTER CHANG Ben-Min, ZHANG Yun, KELLER *Markus USA
Vineyard Management I PHYSIOLOGICAL AND PRODUCTIVE RESPONSE OF TABLE GRAPES cv. RED GLOBE TO PRE- AND POST-HARVEST REGULATED DEFICIT IRRIGATION / Respuestas Fisiológicas Y Productivas De La Uva De Mesa Cv. Red Globe A Riego Deficitario Controlad En Pre Y Postcosecha POSTER CHERIERE, Timothée1,2; ALFARO, Francisco2; HARDY, Charlotte2; FRANCK, Nicolás2,3* Chile
Plant Protection FIRST REPORT TO THE FRUIT FLY MANAGEMENT IN VINE ON CAFAYATE-SALTA / Primer Reporte Al Manejo De Mosca De La Fruta En Vid En Cafayate- Salta POSTER CHURQUINA, Sergio1, MESTRE, Eugenia1, PAYO, Gloria2, SALGUERO, Karen1* Argentina
Sustainability and Zoning WATER FOOTPRINT ASSESSMENT OF THE WINE INDUSTRY. CASE STUDY: RED AND WHITE GRAPES PRODUCTION IN MENDOZA, ARGENTINA / Evaluación De La Huella De Agua En La Industria Vitivinícola. Caso De Estudio: Producción De Uvas Rojas Y Blancas En Mendoza, Argentina POSTER CIVIT, Bárbara1,2, ARENA, Alejandro Pablo1,2*, CURADELLI, Silvia2, PIASTRELLINI, Roxana1,2 Argentina
Breeding, Varieties, Clones and Rootstocks SIMPLE TRAIT MEASUREMENTS ACROSS ROOTSTOCK GENOTYPES INDICATES PERFORMANCE AS FIELD GROWN, GRAFTED VINES / La Medicion De Caracteres Simples En Genotipos De Portainjertos Es Un Indicador De Su Comportamiento A Campo ORAL CLINGELEFFER, Peter*; MORALES, Norma; SMITH, Harley Australia
Viticultura De Precisión, Nuevas Técnicas Y Modelación EARLY YIELD PREDICTION THROUGH GRAPEVINE BUD IMAGE ANALYSIS / Prédiction De Rendement Précoce À Travers L'analyse D'image De Bourgeon De Grapevine ORAL COLLINS, Cassandra1*; JAMES, Annette1; OUYANG, Jingyun1; LESEFKO, Stephen1; WANG, Xiaoyi1; DE BEI, Roberta1; KIDMAN, Catherine2 Australia
Vineyard Management I COMPLETE VINEYARD FLOOR COVER CROP FOR SUSTAINABLE BUNCH ROT MANAGEMENT IN A HUMID CLIMATE / Cobertura Vegetal Completa En Viñedos Para El Manejo Sostenible De La Podredumbre Del Racimo En Climas Humedos POSTER CONIBERTI, Andres1*; FERRARI, Virginia1; DISEGNA, Edgardo1; GARCÍA PETILLO, Mario2; LAKSO, Alan N.3 Uruguay
Sustainability and Zoning VOLATILE COMPOSITION OF BONARDA WINES FROM DIFFERENT GEOGRAPHICAL ZONES OF MENDOZA (ARGENTINA) / Composición Volátil De Vinos Bonarda Provenientes De Distintas Zonas Geográficas De Mendoza (Argentina) POSTER CORONADO, Ignacio 1; ÚBEDA, Cristina2; PEÑA NEIRA, Alvaro3; SARI, Santiago1; PALAZZO, María1; JOFRÉ, Viviana1; FANZONE, Martín1* Argentina
Enology THE MATURATION EVOLUTION OF CHARDONNAY GRAPES INTENDED TO SPARKLING WINE MAKING IN DOM PEDRITO / Evolución De La Madurez De Las Uvas Chardonnay En El Municipio De Dom Pedrito Destinadas A La Toma De La Espuma POSTER COSTA1*, Vagner Brasil; PIRES1, Regina Bittencourt; SCHUMACHER1, Rafael Lizandro; MACHADO1, Welynthon da Cunha; EICKHARDT1, Daniel Pazzini; GABBARDO1, Marcos;  LOPES2, Lhais Rodrigues Brazil
Vine Physiology PHYSIOLOGICAL COMPARISON OF TEN GRAPEVINE VARIETIES UNDER SEVERE WATER STRESS / Comparación Fisiológica De 10 Variedades De Vid Sometidas A Estrés Hídrico Severo POSTER CRETAZZO, Enrico1*, MORENO ORTEGA, Guillermo1, BOTA , Josefina 2, VELASCO, Leonardo 1, MARTINEZ FERRI, Elsa1 Spain
Enology CHARACTERIZATION OF DIFFERENT FRACTIONS OBTAINED DURING PRESS OF ROSE MUSTS IN SOUTHERN BRAZIL / Caracterización De Diferentes Fracciones Obtenidas Durante El Prensado De Mostos Rosados En Sur De Brasil POSTER CUNHA¹*, Wellynthon, ECKHARDT¹, Daniel, SCHUMACHER¹, Rafael, COSTA¹, Vagner, GABBARDO¹, Marcos Brazil
Enology FRACTIONATION OF WHITE MUSTS DESTINED TO PREPARE SPARKLING WINES IN SOUTHERN BRAZIL / Fraccionamiento De Mostos Blancos Destinados A La Elaboración De Vinos Espumosos En El Sur De Brasil POSTER CUNHA¹*, Wellynthon, ECKHARDT¹, Daniel, SCHUMACHER¹, Rafael, COSTA¹, Vagner, GABBARDO¹, Marcos Brazil
Plant Protection FORECASTING THE FLIGHT ACTIVITY OF Lobesia botrana IN FIVE SITES OF MENDOZA, ARGENTINA / Predicción De Los Vuelos De La Polilla De La Vid Lobesia Botrana En Cinco Sitios De Mendoza, Argentina POSTER DAGATTI, Carla1, BECERRA, Violeta1, BATTAGLIA, Mª José2, LORENTE, Carolina2 Argentina
Sustainability and Zoning SYRAH WINE FROM SÃO PAULO’S HIGH LANDS - BRAZIL, CHEMICAL AND SENSORIAL CHARACTERIZATION, WITH A NEXTEMPORANEOUS PRODUCTION CYCLE / Caracterización Química Y Sensorial Del Vino Syrah De Terras Altas Paulistas – Brasil, De Ciclo De Producción Extemporánea POSTER DAL’OSTO, Marite1*; ROMBALDI, César2; PURGATTO, Eduardo3; AMARAL, Lucas3; PAZ  ,Nathalia5; TANNURE, Luisa6; DAL’OSTO, Márcio6 Brazil
Vine Physiology EFFECTS OF GRAPEVINE LEAFROLL ASSOCIATED VIRUS 2 INFECTION ON LEAF NET PHOTOSYNTHESIS, YIELD AND BERRY QUALITY IN VITIS VINÍFERA CV. MALBEC / Efecto De La Infección Con Grapevine Leafroll Associated Virus 2 En La Fotosíntesis Neta, Rendimiento Y Calidad De Baya En Vitis Vinífera Cv Malbec ORAL DAYER, Silvina, SETIÉN, Nancy, GÓMEZ TALQUENCA, Sebastián* Argentina
Precision Viticulture, Mdelling and Techniques VITICANOPY: A SMARTPHONE APPLICATION TO ASSIST WITH GRAPEVINE CANOPY MANAGEMENT / Manejo Del Dosel De Vides Con La App Viticanopy POSTER DE BEI, Roberta1, FUENTES, Sigfredo2, HOOK, James1, GILLIHAM, Matthew1,3, TYERMAN, Steve1,3; COLLINS, Cassandra1 Australia
Climate Change DETERMINANTS OF ADAPTATION OF GRAPEVINE TO AN EVOLVING CLIMATE: HYDROLOGICAL CONDITIONS AND CULTIVARS BIODIVERSITY / Determinantes De La Adaptación De La Vid Al Cambio Climático: Condiciones Hidrológicas Y Biodiversidad De Cultivares ORAL DE LORENZI, Francesca1*, CONA, Francesco2, ALFIERI, Silvia Maria1,3, RICCARDI, Maria1, BONFANTE, Antonello1, DE MASCELLIS, Roberto1, MULA, Ileana4, MENENTI Massimo3,5 Italy
Vineyard Management I DOUBLE MATURATION RAISONNÉE: EFFECTS ON QUALITY OF GRAPES AND WINE COMPOSITION IN CV. BAGA (VITIS VINIFERA L.) / Double Maturation Raisonnée: Effets Sur La Qualite Des Raisins Et La Composition Du Vin De Cv. Baga (Vitis Vinifera L.) POSTER DE OLIVEIRA E SILVA, Hugo1*; BAPTISTA, Manuel2; GUEDES DE PINHO, Paula3; QUEIROZ, Jorge1, 4 Portugal
Sustainability and Zoning TEMPERATURE VARIABILITY AT LOCAL SCALE IN A MOUNTAIN VINEYARD / Etude De La Variabilité De La Température À Échelle Fine Dans Un Vignoble De Montagne ORAL DE RESSÉGUIER1*, Laure; LAVEAU2, Coralie; MARY, Séverine2; DEJEAN Dorian and VAN LEEUWEN1, Cornelis France
Breeding, Varieties, Clones and Rootstocks DIFFERENTIAL EXPRESSION OF SUSCEPTIBLE AND TOLERANT GRAPE CULTIVARS ON BLACK ROT INFECTION / Expression Differentielle De Cultivars De Vigne Susceptibles Et Tolerantes Sur L'infection Par Black Rot ORAL DEÁK, Tamás1*, FARKAS, Eszter1, LÓZSA, Rita1, KELLNER, Nikolett1, BÁLO, Borbála1, BISZTRAY, György Dénes1 Hungary
Sustainability and Zoning IMPORTANCE OF PATCHES AND CORRIDORS WITH NATIVE VEGETATION TO INCREASING HYMENOPTERAN BIODIVERSITY IN VINEYARDS / Importancia De Los Parches Y Corredores Con Vegetación Nativa Para Aumentar La Biodiversidad De Himenópteros En Viñedos POSTER DEBANDI, Guillermo1*, AQUINDO, Natalia S.2, AQUINO, Daniel A.3, GIUSTI, Romanela 2, PORTELA, José A.2 Argentina
Sustainability and Zoning MALBEC WINES FROM ARGENTINA: INFLUENCE OF CLIMATE ON AROMATIC COMPONENTS AND ORGANOLEPTIC PROFILE. IS IT POSSIBLE TO ESTABLISH REGIONAL IDENTITIES? / Vinos Malbec Argentinos: Influencia Del Clima En Los Componentes Aromátivos Y Perfil Organoléptico. ¿Es Posible Establecer Identidades Regionales? POSTER DEIS, Leonor2; KAISER, Martin2* Argentina
Socioeconomics VINTAGE ORGANIZATION SOFTWARE INTA® / Sistema Informático Inta® Para La Organización De La Vendimia POSTER DÍAZ BRUNO, Analía1, NOVELLO, Raúl2 Argentina
Sustainability and Zoning ORGANIC AND BIODYNAMIC VITICULTURE: A SYSTEMATIC REVIEW AND META-ANALYSIS / Viticulture Bio Et Biodynamique: Une Revue Systématique Et Une Méta-Analyse ORAL DÖRING, Johanna1* , Collins, Cassandra2, Kauer, Randolf1; STOLL, Manfred1 Germany
Precision Viticulture, Mdelling and Techniques USE OF PROXY SENSORS TO CHARACTERIZE SPATIAL VARIABILITY ON AGROFORESTRY VINEYARDS / Utilisation De Capteurs Embarques Pour Caracteriser La Variabilite Spatiale Dans Des Vignobles Conduits En Agroforesterie POSTER Dufourcq, Thierry1*, LOPEZ, Frédéric1, VERGNES, Marc2, GONTIER, Laure3 France
Vineyard Management CONTRIBUTION OF VITICULTURAL FACTORS TO ENHANCE AN AROMATIC PRECURSOR FOR AGED RED WINE OF VITIS VINIFERA CV MALBEC N / Contribution De Facteurs Viticoles A La Presence D'un Precurseur Aromatique Pour Un Vin Rouge De Garde De Vitis Vinifera Cv Malbec N ORAL DUFOURCQ, Thierry1*; BESNARD, Elisabeth2; MILLE, Brigitte3; DAGAN, Laurent4; YOBREGAT, Olivier3 France
Vine Physiology FLOODING RESPONSES ON GRAPEVINE: A PHYSIOLOGICAL, TRANSCRIPTIONAL AND MOLECULAR PERSPECTIVE / Réponses Des Vignes Aux Inondation. Perspective Physiologique, Transcription Et Moléculaire POSTER ECCHER1 Giulia, BRILLI1 Matteo, CHIN1 Stefano, QUAGGIOTTI1 Silvia, PITACCO1,2 Andrea, RUPERTI1,2 Benedetto, BOTTON1,2 Alessandro, MEGGIO1,2* Franco Italy
Vineyard Management I EFFECTS OF SOIL PHYSICAL CONDITIONS ON THE COMPOSITION OF TANNAT WINES / Efecto De Las Condiciones Físicas Del Suelo Sobre La Composición De Vinos Tannat POSTER ECHEVERRÍA, Gerardo1*; GONZÁLEZ-NEVES, Gustavo2; FERRER, Milka1 Uruguay
Precision Viticulture, Mdelling and Techniques GLUCONIC ACID AS A TOOL FOR QUALITY MANAGEMENT IN GRAPES / El Ácido Glucónico Como Una Herramienta De Gestión De Calidad Para Las Uvas POSTER ECKHARDT, Daniel¹, CUNHA, Wellynthon¹, SCHUMACHER, Rafael¹, COSTA, Vagner¹, GABBARDO, Marcos¹ Brazil
Vine Physiology THE INTERACTION BETWEEN BIOTIC (VIRUS) AND ABIOTIC (DROUGHT) STRESSES IN GRAPEVINE / Interacción Entre Estrés Biótico (Virus) Y Abiótico (Sequía) En Viña ORAL EL AOU-OUAD Hanan 1, Alicia POU 1, Rafael MONTERO 1, MEDRANO Hipolito 1, TOMÀS Magdalena 1, FLOREZ-SARASA Igor 2, RIBAS-CARBO Miquel 1, CIFRE Josep 1, BOTA Josefina 1* Spain
Vineyard Management I PERMANENT COVER CROP EFFECTS ON PLANT WATER RELATIONS, GROWTH AND GRAPE YIELD AND QUALITY / Efectos De La Cubierta Vegetal Permanente En Las Relaciones Hídricas, El Crecimiento Y En La Producción Y La Calidad De La Uva POSTER ESCALONA, José M.*; SANCHO, Paula; CANYELLES, Guillem, HERNÁNDEZ-MONTES, Esther; BOTA, Josefina; MEDRANO, Hipólito Spain
Vineyard Management I IRRI-ALT’EAU – RECYCLED WATER MANAGEMENT STRATEGY AS A LOCAL WATER SOURCE FOR GRAPEVINE DRIP IRRIGATION / Irri-Alt’eau – Une Strategie De Gestion De L'eau Epuree Comme Source D'eau Locale Pour L'irrigation Goutte-A-Goutte De La Vigne POSTER ETCHEBARNE, Flor1*; ECHEGOYEN, Maia1’; PEREYRA, Gustavo1’; VAN-HOUTEN, Silvina1’; SIRE, Yannick1; ESCUDIER, Jean-Louis1; TORRIJOS, Michel2; WERY, Nathalie2; SANTA-CATALINA, Gaëlle2; PATUREAU, Dominique2; JAEGER, Yves3; GORAL, Brigitte3; RAMPNOUX, Nicolas4; OJEDA, Hernán1 France
Vineyard Management I VINEYARD WATER STATUS ASSESSMENT BY NON-DESTRUCTIVE, PROXIMAL, NIR SPECTROSCOPY / Determinación Del Estado Hídrico Del Viñedo Mediante Espectroscopía Nir No Destructiva, Capturada De Forma Próxima ORAL FERNÁNDEZ-NOVALES, Juan, GUTIÉRREZ, Salvador, DIAGO, Maria Paz* Spain
Precision Viticulture, Mdelling and Techniques PRECISION VITICULTURE: DETERMINATION OF THE VIGOR´S SPATIAL VARIABILITY AND ITS RELATION WITH VINE RESPONSE / Viticultura De Precisión: Determinación De La Variabilidad Espacial Del Vigor Y Su Relación Con La Respuesta De La Planta POSTER FERRER, Milka1*, ECHEVERRÍA, Gerardo1, PEREYRA, Gustavo1, MARESCA, Agustina1, TISSEYRE, Bruno2 Uruguay
Climate Change VULNERABILITY OF CLIMATE VARIABILITY IN THE SOUTHERN WINE REGION OF URUGUAY / Vulnerabilidad A La Variabilidad Climática En La Región Vitícola Del Sur De Uruguay ORAL FOURMENT1* Mercedes, FERRER1 Milka, BARBEAU2 Gérard, QUÉNOL3 Hervé Uruguay
Precision Viticulture, Mdelling and Techniques ANALYSIS OF ELECTRICAL CONDUCTIVITY AS A TOOL FOR THE STUDY OF A VINEYARD SOIL IN GUALTALLARY, MENDOZA, ARGENTINA. USES AND LIMITATIONS / Análisis De La Electro-Conductividad Para El Estudio Del Suelo De Un Viñedo En Gualtallary, Mendoza, Argentina. Usos Y Limitaciones POSTER FRAMARINI, Federico1; CAPARROS, Pablo2, KAISER, Martin3* Argentina
Vine Physiology EFFECT OF NATURALIZED ROOTSTOCKS ON GROWTH AND PHYSIOLOGY OF SYRAH AND CABERNET SAUVIGNON UNDER WATER DEFICIT / Efecto De Portainjertos Naturalizados Sobre El Crecimiento Y La Fisiología De Syrah Y Cabernet Sauvignon Bajo Déficit Hídrico ORAL FRANCK, Nicolás1,2*, AHUMADA, Mario1,3, Hardy, Charlotte1, RIVERA, Natalia1,3, MONTOYA, María4, WALLBERG, Britt1, ZAMORANO, Denisse1, Andrés, ZURITA4 Chile
Vineyard Management SEMI-MINIMAL PRUNED HEDGE COMBINED WITH FUNGUS-TOLERANT CULTIVARS: A TWO-FOLD LOW INPUT STRATEGY TO INCREASE SUSTAINABILITY OF GRAPE PRODUCTION / Cépages Tolérants Conduits En Taille Minimale Smph: Une Stratégie Double De Réduction Des Intrants Dans Une Optique De Développement De La Viticulture Durable ORAL FRIEDEL, Matthias1*; HERZOG, Katja2; TÖPFER, Reinhard2; STOLL, Manfred1 Germany
Precision Viticulture, Mdelling and Techniques DETECTION OF SMOKE CONTAMINATION IN GRAPEVINE CANOPIES AND BERRIES USING INFRARED THERMOGRAPHY, NEAR INFRARED SPECTROSCOPY AND MACHINE LEARNING MODELLING / Detección De Contaminación Por Humo En Bayas De Vides Usando Espectroscopia De Infrarrojo Cercano Y Modelos De Aprendizaje Automático POSTER FUENTES, Sigfredo1*; DE BEI, Roberta2; TONGSON, Eden1; RISTIC, Renata2; TYERMAN, Stephen2, WILKINSON, Kerry2 Australia
Climate Change COMBINED EFFECTS OF DROUGHT AND HIGH TEMPERATURE ON GAS EXCHANGE AND GROWTH OF MALBEC GRAPEVINES / Efectos Combinados De Sequía Y Alta Temperatura Sobre El Intercambio Gaseoso Y El Crecimiento De La Vid Cv. Malbec POSTER GALAT GIORGI1*, Eugenia, KELLER2, Markus, SADRAS3,Víctor, PEREZ PEÑA1, Jorge1 Argentina
Vineyard Management I EVALUATION OF TWO (VSP AND SPRAWL) TRAINING SYSTEMS ON CV TEMPRANILLO GRAPEVINES (VITIS VINIFERA L.) UNDER TWO SHOOT DENSITY LEVELS FOR THE PRODUCTION OF AGING WINES / Evaluación De Dos Sistemas De Coducción (Espaldera Y Sprawl) En Cv Tempranillo (Vitis Vinifera L.) Bajo Dos Niveles De Densidad De Pámpanos Para La Obtencion De Vinos Destinados A Envejecimiento POSTER GARCÍA, Elisa1*; LISSARRAGUE, José Ramón1; BAEZA, Pilar1 Spain
Vineyard Management I EFFECT OF PHENYLALANINE AND UREA FOLIAR APPLICATIONS TO TEMPRANILLO AND MONASTRELL VINES ON GRAPE AMINO ACID CONTENT DURING TWO VINTAGES / Efecto De La Aplicación Foliar De Fenilalanina Y Urea En Viñedos De Tempranillo Y Monastrell En El Contenido De Aminoácidos De La Uva Durante Dos Añadas POSTER GARDE-CERDÁN1*, Teresa; GUTIÉRREZ-GAMBOA, Gastón1; PORTU, Javier1; SANTAMARÍA, Pilar1; FERNÁNDEZ-FERNÁNDEZ, José Ignacio2; GUTIÉRREZ, Ana R.1; LÓPEZ, Rosa1; GIL-MUÑOZ, Rocío2 Spain
International Academy of Vine and Wine TOWARDS AN AGROECOLOGICAL VITICULTURE: ADVANCES AND CHALLENGES / Hacia Una Viticultura Agroecológica: Avances Y Desafíos ORAL GARY, Christian1*, METRAL, Raphaël2, METAY, Aurélie2, GARCIA, Léo2, MEROT, Anne1, SMITS, Nathalie1, WERY, Jacques2 France
Vine Physiology MODELLING IMPACT OF VITICULTURAL AND ENVIRONMENTAL FACTORS ON ROTUNDONE IN DURAS WINE / Modelización Del Impacto De Los Factores Vitivinícolas Y Ambientales En La Concentración En Rotundona De Los Vinos Tintos De Duras POSTER GEFFROY, Olivier1,2*, DESCOTES, Juliette1, DEBORD, Christian3, SCHEINER, Javier2, DUFOURCQ, Thierry4 France
Plant Protection GENERATION OF MILDEW-RESISTANT GRAPEVINE CLONES VIA GENOME EDITING / Generación De Clones De Vid Resistentes A Mildiu Mediante Herramientas De Edición Del Genoma POSTER GIACOMELLI, Lisa 2, ZEILMAKER, Tieme 2, MALNOY, Mickael 1, VELASCO, Riccardo 1, VIOLA, Roberto 1, ROUPPE VAN DER VOORT, Jeroen 2 and MOSER, Claudio 1* Italy
Enology EFFECT OF CLOSURE TYPES AND STORAGE TEMPERATURE ON THE OXYGEN LEVELS DURING AGEING MALBEC WINES (MENDOZA, ARGENTINA) / Efecto Del Tipo De Cierre Y La Temperatura De Conservación Sobre La Concentración De Oxígeno Durante El Añejamiento De Vinos Malbec (Mendoza, Argentina) POSTER GIUFFRIDA, Lourdes(1, 2,*), ASSOF, Mariela(1), CASTELLANOS, Romina(1,2), ABDALA, Lucía(3) Argentina
Precision Viticulture, Mdelling and Techniques ELEMENTARY CHARACTERIZATION OF DIFFERENT PARTS OF GOETHE GRAPES USING ICP-OES / Caracterización Elemental De Diferentes Matrices Goethe Uva Mediante Icp-Oes POSTER GOMES Trilícia M.1*, BURIN Vivian M.2, da SILVA Marina B.3, LUNA Aderval S.3, DE GOIS Jefferson S.3, BORDIGNON-LUIZ Marilde T.1 Brazil
Plant Protection EVALUATION OF THE INFLUENCE OF NATURAL FERTILIZERS IN THE PHENOLIC COMPOSITION DURING THE MATURATION OF THE GRAPE / Evaluación De La Influencia De Fertilizantes Naturales En La Composición Fenolica Durante La Maturación De La Uva POSTER GOMES,Trilicia1*, PANCERI, Carolina2, MACHADO, Bruno2, BRIGHENTI, Alberto3, ESPOSITO, Luigi4, BORDIGNON-LUIZ, Marilde1 Brazil
Breeding, Varieties, Clones and Rootstocks SELECTION OF VITIS VINIFERA L. INTRASPECIFIC HYBRIDS FOR OBTAINING WINES WITH HIGH PHENOLIC CONTENT / Selección De Híbridos Intraespecíficos De Vitis Vinífera L. Para Obtener Vinos De Alto Contenido Fenólico ORAL GÓMEZ-PLAZA Encarna1*, HERNÁNDEZ-JIMENEZ, Alberto1; BAUTISTA-ORTÍN Ana Belén1, FERNÁNDEZ-FERNÁNDEZ José Ignacio2, GIL-MUÑOZ Rocío2 Spain
Vine Physiology DIFFERENT THERMAL ENVIRONMENT DURING DORMANT SEASON LEAD TO A DIFFERENTIAL COLD HARDINESS STATUS IN VITIS VINIFERA CV MALBEC. THE EXPERIENCE IN MENDOZA, ARGENTINA / Diferentes Ambientes Térmicos Durante La Estación De Dormición Inducen A Un Estado Diferencial De Resistencia Al Frío En Vitis Vinifera Cv. Malbec. La Experiencia En Mendoza, Argentina POSTER GONZALEZ ANTIVILO, Francisco (1)*; PAZ, Rosalía Cristina (2); KELLER, Markus (3); BORGO, Roberto (4); TOGNETTI, Jorge (5,6); ROIG JUÑENT, Fidel (1) Argentina
Vine Physiology MALBEC RESPONSES TO LIGHT QUANTITY AND QUALITY / Respuesta Del Malbec A La Calidad Y Cantidad De Luz POSTER GONZALEZ, Carina V.1,2,*; GUEVARA, Aranzazú1,2; PRIETO, Jorge3; GIORDANO, Carla4 Argentina
Vineyard Management I EFFECT OF PHENYLALANINE AND UREA FOLIAR APPLICATION ON GRAPE AND MUST MICROBIOTA / Efecto De La Aplicación Foliar De Fenilalanina Y Urea En La Microbiota De Uvas Y Mostos POSTER GONZÁLEZ-ARENZANA, Lucía 1, PORTU, Javier 1, LÓPEZ, Rosa 1, SANTAMARÍA, Pilar 1, LÓPEZ-ALFARO, Isabel 1, GUTIÉRREZ, Ana Rosa 1 Spain
Vine Physiology LOCALLY APPLIED HIGH AIR TEMPERATURE SIGNIFICANTLY ALTERED BUNCH STEM AND GRAPE BERRY PHYSIOLOGY / La Temperature Elevee De L’air, Appliquee Localement, Modifie Significativement La Physiologie Des Rafles Et Des Baies De Raisins ORAL GOUOT, Julia 1,2, SMITH, Jason 1,3, HOLZAPFEL, Bruno 1,4, and BARRIL, Celia 1,2 Australia
Vine Physiology THE EFFECT OF POST-HARVEST DEFOLIATION ON CARBON RESOURCES OF HIGH YIELDING SAUVIGNON BLANC GRAPEVINES / Est-Ce Que L’effeuillage Post-Vendange Peut Engendrer Une Reduction Signifiante En Reserve De Glucide Sur Une Parcelle De Sauvignon Blanc A Haut Rendement? POSTER GREVEN, Marc*, 1NEAL, Sue, 2TUSTIN, Stuart, 3BOLDINGH, Helen AND 4VASCONCELOS, Carmo New Zeland
International Academy of Vine and Wine EFFECT OF IN VITRO GASTROINTESTINAL SIMULATION ON THE BIOACCESSIBILITY OF MINERALS IN THE RESIDUE OBTAINED FROM GRAPE JUICE CENTRIFUGATION / Efecto De La Simulación Gastrointestinal In Vitro En La Bioaccesibilidad De Minerales Del Residuo Obtenido De La Centrifugación De Jugo De Uva POSTER HAAS, Isabel Cristina da Silva 1*, TOALDO, Isabela Maia1, da SILVA, Marina Barbosa2, LUNA, Aderval Severino2, DE GOIS, Jefferson Santos2 and BORDIGNON-LUIZ, Marilde T.1 Brazil
International Academy of Vine and Wine IN VITRO DIGESTION OF GRAPE RESIDUE OBTAINED FROM JUICE CENTRIFUGATION: BIOACTIVE POTENTIAL AND STABILITY OF ANTHOCYANINS / Digestión In Vitro De Los Residuos De Uva Obtenidos A Partir De La Centrifugación De Jugo: Potencial Bioactivo Y Estabilidad De Los Antocianos POSTER HAAS, Isabel Cristina da Silva1*, GOMES, Trilícia Margarida1, TOALDO, Isabel Maia1 and BORDIGNON-LUIZ, Marilde T.1 Brazil
Vine Physiology EFFECT OF VINE NITROGEN STATUS ON GRAPE BERRY AROMATIC POTENTIAL AND ON WINE AROMA / Effet Du Statut Azoté De La Vigne Sur Le Potentiel Aromatique De La Baie De Raisin Et L’arôme Du Vin POSTER HELWI, Pierre1,2; VAN LEEUWEN, Cornelis1*; GUILLAUMIE, Sabine1; THIBON, Cécile3; HABRAN, Aude1; HILBERT, Ghislaine1; DARRIET, Philippe3; GOMÈS, Eric1; DELROT, Serge1 France
Sustainability and Zoning GUIDE FOR AGROECOLOGY IN VITICULTURE, A TOOL FOR SECTOR / Le Guide De L'agro Ecologie, Un Outil Pour La Filiere POSTER HERBIN, Carine 1; LEMPEREUR, Valérie 1; GAUTIER, Jacques2 * France
Sustainability and Zoning ESTIMATING THE IMPACT OF IRRIGATION WATER SALINITY ON VINES IN THE MENDOZA AND TUNUYÁN RIVER BASINS / Estimación Del Impacto De La Salinidad Del Agua De Riego Sobre La Producción De Vid En Las Cuencas Del Río Mendoza Y Tunuyán POSTER HERNÁNDEZ, Rocío1-2; MARIANI, Adriana2; BERMEJILLO, Adriana2; STOCCO, Alicia2; MORÁBITO, José1-2 Argentina
Vine Physiology INFLUENCE OF GENOTYPE AND WATER AVAILABILITY ON RESPIRATORY COSTS AND PLANT CARBON BALANCE IN GRAPEVINES (VITIS VINIFERA L.) / Influencia Del Genotipo Y La Disponibilidad Hídrica En Los Costes Respiratorios Y El Balance De Carbono De La Vid (Vitis Vinifera L.) POSTER Hernández-Montes, Esther*, Escalona, José Mariano, Tomás, Magdalena, Bota, Josefina, Sancho, Paula, Martorell, Sebastià, Tortosa, Ignacio, Medrano, Hipólito Spain
Sustainability and Zoning MERCURY AND VITIS VINIFERA, L. RELATIONSHIP IN THE ALMADÉN MINING DISTRICT / Relaciones Entre Mercurio Y Vitis Vinifera, L. En El Distrito Minero De Almadén POSTER HIGUERAS, Pablo 2, AMORÓS, José Ángel 1,2*, NAARRO, Rocío, ESBRI, José María, CAMPOS, Juan Antonio 1,2 Spain
Sustainability and Zoning CLASSIFICATION OF VITICULTURE AND ASSOCIATED ENVIRONMENT BY DIGITAL PROCESSING OF ORBITAL IMAGES IN THE "CAMPANHA" WINE REGION, BRAZIL / Impacto Del Suelo En Vides Y Vinos De Vitis Vinifera L. Cv. Malbec En Un Viñedo De Altura POSTER HOFF, Rosemary 1*; NHOATTO; Millena Portella2; ALBERTI, Rodrigo2 Brazil
Viticultura De Precisión, Nuevas Técnicas Y Modelación ADAPTATION OF A MODEL-BASED DECISION SUPPORT TOOL FOR THE MANAGEMENT OF WATER STATUS IN BUSH VINES / Adaptación De Un Sistema De Soporte A La Decisión Para La Gestión Del Estado Hídrico De Viñedos Formados En Vaso ORAL HUBLART, Paul*; BOURGET, Romain; THEBAULT, Aurélie; STOOP, Philippe France
Vineyard Management RESULTS OF A FIVE-YEAR TRIAL TO DELAY RIPENING OF CV. SANGIOVESE (VITIS VINIFERA L.) BY LATE MECHANICAL DEFOLIATION / Resultados De Un Ensayo De Cinco Años Para Retrasar La Maduración Del Cv. Sangiovese (Vitis Vinifera L.) Mediante Defoliación Mecánica Tardía ORAL INTRIERI, Cesare*; FILIPPETTI, Ilaria; ALLEGRO, Gianluca; VALENTINI, Gabriele; PASTORE, Chiara; COLUCCI, Emilia Italy
Precision Viticulture, Mdelling and Techniques ORBITAL REMOTE SENSING TO MONITORING VINE CYCLE USING VEGETATION INDEX IN “CAMPANHA REGION”, RIO GRANDE DO SUL STATE, BRAZIL / Télédéctection Orbital Pour La Surveillance Du Cycle De La Vigne Par Indice De Vegetation Dans La Région De La Campanha Au Sud Du Brésil POSTER JUNGES, Amanda Heemann1*, PAULETTO, Henrique2, ALBERTI, Rodrigo2, HOFF, Rosemary3, DUCATI, Jorge Ricardo4 Brazil
Vineyard Management AROMA RESPONSE TO GENETIC VARIATIONS AND LIGHT INTENSITY IN CABERNET SAUVIGNON GRAPE BERRIES IN A PRACTICAL CANOPY MANAGEMENT APPLICATION / Respuesta De Aromas A Las Variciones Geneticas E Intensidad De Luz Solar En Cabernet Sauvignon Con Una Practica De Manejo De Canopia ORAL KOCH, Alfredo1*; EBELER, Susan E.2; MATTHEWS, Mark A.2; WILLIAMS, Larry E.2 USA
Climate Change TRENDS IN CLIMATE PARAMETERS RELATED TO WINEGRAPE PRODUCTION IN NORTH GREECE AND VITICULTURAL CONSEQUENCES / Tendances Des Paramètres Climatiques Relatifs À La Production Des Raisins De Cuve En Grèce Du Nord Et Conséquences Pour La Viticulture ORAL KOUFOS1 George C., MAVROMATIS1 Theodoros, KOUNDOURAS2 Stefanos, JONES3 Gregory V. Greece
Plant Protection EFFECTS OF CULTIVATION METHODS ON FUNGAL AND NEMATODE COMMUNITIES IN GRAPE RHIZOSPHERE / Les Effets Des Méthodes De Cultivation Sur Les Populations Des Fungi Et Des Nématodes Dans La Rhizosphère Des Vignes POSTER KOVÁCS, Barnabás 1*, SEBŐK, Flóra 2, DOBOLYI, Csaba 2, NAGY, Péter 3, KOCSIS, László 1 Hungary
Sustainability and Zoning A COMPARISON OF NONCHEMICAL WEED MANAGEMENT PRACTICES ON VINE GROWTH, PRODUCTIVITY, UNDERVINE VEGETATION AND MICROBIAL ECOSYSTEMS / Comparición De Las Práticas De Manejo No Químico De Maleza En El Crecimiento De La Vid, La Productividad, La Cubierta Vegetal Bajo La Vid Y El Ecosistema Microbial ORAL KRASNOW, Mark N1*; SAUNDERS, M. Carmo2; PEREZ, Paulina Giraldo3; FEDRIZZI, Bruno3 New Zealand
Vineyard Management I HOW AND WHEN POTENTIAL YIELD DISAPPEARED / Cómo Y Cuándo La Cosecha Potencial Desaparece POSTER KULJANČIĆ1*, D. Ivan; BOŽOVIĆ1, N. Predrag; KORAĆ1, Nada; MEDIĆ1, Mira; IVANIŠEVIĆ1, Dragoslav Serbia
International Academy of Vine and Wine INTRODUCTION TO VINE AND WINE SCIENCES: VINE AND WINE MASSIVE OPEN ONLINE COURSE (VINE&WINE MOOC) / Introducción A Las Ciencias De La Vid Y El Vino: Curso Masivo De Vid Y Vino Online (Vid&Vino Mooc) POSTER LALLEMAND, Patrice1 ; GAMBETTA, Gregory2; LE FUR, Yves3; CHERVIN, Christian4; BLONDIN, Bruno5 France
Vineyard Management I MEASUREMENT OF QUALITY POTENTIAL: INSIGHTS INTO PLANTING CHOICES / Mesure Du Potentiel Qualitatif: Nouvelles Perspectives Dans Les Choix A La Plantation POSTER LAVEAU, Coralie 1*, MARY, Séverine1 and ROBY, Jean-Philippe 2 France
Climate Change DOWNSCALING FUTURE CLIMATE SCENARIOS TO VINEYARD SCALE / Descente D’échelle Des Scénarios De Changement Climatique À L’échelle Des Terroirs Viticoles ORAL LE ROUX, Renan1*; DE RESSÉGUIER, Laure²; QUÉNOL, Hervé1; VAN LEEUWEN, Cornelis² France
Viticultura De Precisión, Nuevas Técnicas Y Modelación USING AN UNMANNED GROUND VEHICLE TO SCOUT VINEYARDS FOR NON-INTRUSIVE ESTIMATION OF CANOPY FEATURES AND GRAPE YIELD / Utilisation D'un Robot Terrestre Pour Estimer Les Caracteristiques De La Canopee Et Le Rendement Au Vignoble ORAL LOPES, Carlos M.1*; TORRES, Albert2; GUZMÁN, Robert3; GRAÇA, João1; REYES, Miguel2; VITORINO, Gonçalo1; BRAGA, Ricardo1; MONTEIRO, Ana1; BARRIGUINHA, André4 Portugal
Precision Viticulture, Mdelling and Techniques EVALUATION OF GRAPEVINE IRRIGATION MANAGEMENT IN MENDOZA USING TEMPORAL SERIES OF OPTICAL REMOTE SENSING IMAGES / Evaluation De La Gestion De L'irrigation À Mendoza En Utilisant Une Série Temporelle D'images Optiques POSTER LOUSSERT, Perrine1*, CORGNE, Samuel1, QUENOL, Hervé1, ORTEGA, Alejandro2 France
Sustainability and Zoning SUSTAINABILITY MODEL: THE CASE OF THE GUATAMBU WINERY / Modelo De Sostenibilidad: El Caso Del Vinicola Guatambu POSTER MAIA, Joélio Farias¹; MAIA, Alice Farias² Brazil
Vineyard Management I ANTHOCYANIN AND TRANS-RESVERATROL ACCUMULATION IS ASSOCIATED WITH ABSCISIC ACID AND METHYL JASMONIC ACID IN BERRY SKIN OF Vitis vinifera L. cvs. MALBEC, BONARDA, SYRAH, CABERNET SAUVIGNON, and PINOT NOIR / La Acumulación De Antocianinas Y Trans-Resveratrol Está Asociada Al Ácido Abscísico Y Ácido Metil Jasmónico A Nivel De Hollejos De Bayas De Vid (Vitis Vinifera L.) En Las Variedades Malbec, Bonarda, Syrah, Cabernet Sauvignon Y Pinot Noir ORAL MALOVINI, Emiliano 1,2*, DURÁN, Martín 1, ARANCIBIA, Celeste1,2, de Rosas M.Inés 1, DEIS, Leonor1, COBOS, David Gustavo1,3, GARGANTINI, Raquel 3, MANZANO, Humberto 3, MARTÍNEZ, Liliana, 1,2, and CAVAGNARO, Bruno 1,2 Argentina
Precision Viticulture, Mdelling and Techniques GRAPEVINE BUNCH VOLUME ESTIMATION USING AN INFRARED DEPTH SENSOR UNDER LABORATORY AND FIELD CONDITIONS / Estimación Del Volumen De Racimos En Vides Utilizando Un Sensor Infrarojo De Profundidad En Condiciones De Laboratorio Y De Campo POSTER MANZAN, Nicola1, BELLOTTO, Alessandro1, GREYLING, Berno2, PITACCO, Andrea3, PETERLUNGER, Enrico1, STREVER, Albert2, POBLETE-ECHEVERRÍA, Carlos2* South Africa
Breeding, Varieties, Clones and Rootstocks OPTIMIZING THE USE OF REPOSITORIES TO DEFINE CLONE PROFILES: THE EXAMPLE OF PETIT VERDOT N / Optimiser L'utilisation Des Conservatoires De Clones Pour Définir Des Profils De Clones Pertinents: Exemple Chez Le Petit Verdot N POSTER MARGUERIT, Elisa1*, WILHELM, Vincent1, BOUIN, Laurine1, GOUTOULY, Jean Pascal1, JOUBARD, Benjamin2, LAFARGUE, Maria1, DARRIET, Pierre2, BECCAVIN, Isabelle3, ROBY, Jean-Philippe1, AUDEGUIN, Laurent3, DUFOUR, Marie-Catherine4, OLLAT, Nathalie1, VAN LEEUWEN, Cornelis1 France
Vine Physiology TOWARDS A BETTER UNDERSTANDING OF THE COMPLEX MECHANISMS INVOLVED IN ADAPTATION OF ROOTSTOCKS TO DROUGHT / Vers Une Meilleure Compréhension De La Complexité Des Mécanismes Impliqués Dans L'adaptation À La Sécheresse Des Porte-Greffes ORAL MARGUERIT1 *Elisa, BARICELLI1 Bruno, DELROT1 Serge, OLLAT1 Nathalie France
Sustainability and Zoning VARIABILITY OF CHEMICAL PARAMETERS OF IRRIGATION WATER IN MENDOZA’S NORTHERN AND CENTRAL OASES / Variabilidad De Los Parámetros Químicos Del Agua De Riego En El Oasis Norte Y Centro De Mendoza POSTER MARIANI, Adriana1; BERMEJILLO, Adriana2; HERNÁNDEZ, Rocío1-2; STOCCO, Alicia2; MORÁBITO; José1-2* Argentina
Sustainability and Zoning BIODYNAMIC PRACTICE IN VITIS VINIFERA VINEYARDS AND THE ENVIRONMENTAL SUSTAINABILITY OF THE SOIL / La Práctica Biodinámica En Vitis Vinifera Viñedos Y La Sostenibilidad Ambiental De La Tierra POSTER MARQUES, Cláudia Brazil¹; SCHMIDT, Verônica²; DESSIMON MACHADO; João Armando³. Brazil
Sustainability and Zoning EFFECT OF A BIOFERTILIZER ON MYCORRHIZAL INFECTION AND VEGETAL NUTRITION IN A VINEYARD OF MENDOZA / Efecto De Un Biofertilizante En La Infección Micorrícica Y Nutrición De Un Viñedo De Mendoza POSTER MARTINEZ, Laura Elizabeth 1,2* and VALLONE Rosana Celia 1,2 Argentina
Vineyard Management I COUPLING TEMPRANILLO GRAPE PHENOLIC AND TECHNOLOGICAL RIPENESS BY FORCING VINE BUD REGROWTH / Acople De La Madurez Fenólica Y Tecnológica De La Uva Tempranillo Mediante El Forzado Del Rebrote De La Vid POSTER MARTÍNEZ-MORENO, A.¹*, YEVES, A.1, SANZ, F.1, GIL MUÑOZ, R.2, INTRIGLIOLO, D. S.¹, BUESA, L.¹ Spain
Vineyard Management Effects of deficit irrigation using saline water on grapes (cv. Monastrell) and wine quality / Efectos Del Riego Deficitario Con Aguas Salinas En La Composición De La Uva Y Del Vino En La Variedad Monastrell ORAL MARTÍNEZ-MORENO, Alejandro1*; INTRIGLIOLO, Diego S.1; VALENTÍN, Francisco2; BUESA, Ignacio1; LÓPEZ-URREA, Ramón2; GIL-MUÑOZ, Rocío3 Spain
Precision Viticulture, Mdelling and Techniques ASSESSMENT OF A 3D CANOPY MODEL USING UAV-BASED MULTISPECTRAL IMAGING IN PRECISION VITICULTURE / Evaluación De Un Modelo En Tres Dimensiones Utilizando Imágenes De Alta Resolución Adquiridos Por Uav En Viticultura De Precisión POSTER MATESE, Alessandro*, Filippo DI GENNARO, Salvatore Italy
Vineyard Management I IMPROVING THE YIELD AND QUALITY OF SAUVIGNON BLANC / Mejorando El Rendimiento Y La Calidad De Sauvignon Blanc POSTER MCGOURTY, Glenn USA
Plant Protection AREA-WIDE INTEGRATED PEST MANAGEMENT PROGRAM FOR VIRGINIA CREEPERLEAFHOPPERS (ERYTHRONEURA ZICZAC) IN NORTH COAST VINEYARDS OF CALIFORNIA / Programa Integrado De Gestión De Plagas En Todo El Área Para Virginia Creeper Leafhoppers (Erythroneura Ziczac) En Viñedos De La Costa Norte De California POSTER MCGOURTY, Glenn1*, WILSON, Houston3, VARELA, Lucia2, DAANE, Kent3, TRIAPITSYN, Sergei4, KEIFFER, Ryan1 USA
Sustainability and Zoning EFFECT OF SHEEP GRAZING ON COVER CROPS, SOIL HEALTH AND WINE GRAPE VINE PERFORMANCE IN A BIODYNAMICALLY FARMED VINEYARD IN THE NORTH COAST OF CALIFORNIA, USA / Efecto De Pastoreo De Ovejas En Cultivos De Cobertura, Salud Del Suelo, Y Rendimiento De Vid De Uva De Vino En Un Viñedo Cultivado Biodinamicamente En La Costa Norte De California, EE.UU. POSTER MCGOURTY, Glenn1*; GREYDANUS-IRWIN, Jaime2; KEIFFER, Ryan1 USA
Plant Protection ENVIRONMENTAL IMPACT ESTIMATION OF PESTICIDES APPLIED BY WINE GROWERS IN MENDOZA / Estimación Del Impacto Ambiental De Los Plaguicidas Aplicados Por Viticultores Mendocinos POSTER MENDOZA, Graciela1*, VAN Den BOSCH, María Eugenia1, BECERRA, Violeta1, SANCHEZ, Jésica1 Argentina
Plant Protection PESTS AND DISEASES CONTROL DURING CONVERSION TO ORGANIC VINEYARD / Controle Des Bioagreeurs Pendant La Conversion Vers La Viticulture Biologique POSTER MEROT, Anne1*, SMITS, Nathalie1 France
Sustainability and Zoning RENDEMENT ET QUALITE DE LA VENDANGE SIMULTANEMENT SATISFAISANTS POUR DES SYSTEMES DE PRODUCTION INNOVANTS EN VITICULTURE BIOLOGIQUE / Success Of Organic Grapes In Different Vineyard Conditions: Yield And Berry Quality POSTER MEROT, Anne1*; THIOLLET-SCHOLTUS, Marie2 France
Vineyard Management I SPONTANEOUS COVER-CROP CHARACTERIZATION IS RELEVANT TO DEFINE A SUSTAINABLE SOIL MANAGEMENT STRATEGY IN VINEYARD / Caracteriser L’enherbement Spontane Est Pertinent Pour Definir Une Stratégie De Gestion Du Sol Durable En Vignoble POSTER METAY, Aurélie1; DUROCHER, Eve1; GARCIA, Léo1; FRIED, Guillaume2; RICHARTE, Jean3; OHL, Bénédicte4; BOUISSON, Yvan4; ENARD, Clément4; METRAL, Raphaël1; GARY, Christian4; KAZAKOU, Elena3 France
Sustainability and Zoning SOIL IMPACT ON VINES AND WINES OF VITIS VINIFERA L. CV MALBEC IN A HIGH ALTITUDE VINEYARD / Impacto Del Suelo En Vides Y Vinos De Vitis Vinifera L. Cv. Malbec En Un Viñedo De Altura POSTER MEZZATESTA, Daniela S.1, 2; URVIETA, Roy A.1, 2; BERLI, Federico J.1; ORTEGA, Pablo O.2; BUSCEMA, Fernando G.2, PICCOLI, Patricia N.1 Argentina
Vineyard Management I SENSORY PROFILE: IMPACT OF GRAPE VINE YIELD AND IRRIGATION STRATEGIES IN VITIS VINIFERA / Perfil Sensorial: Impacto Del Rendimiento Y Las Estrategias De Riego En Vitis Vinifera Cabernet Sauvignon POSTER MOENNE, Isabel*; CURY, Juan; RENCORET, Miguel; RODRIGUEZ, Ricardo; WUNKHAUS, Raúl; MUÑOZ, Wildo; MARCHANT, Cristián; DUQUE, Estela; MAGNERE, Viviana Chile
Vineyard Management I CABERNET SAUVIGNON / Respuesta Productiva Y Fisiológica Al Riego De Cinco Variedades Blancas De Vitis Vinifera L. Cultivadas En España POSTER MONTORO, Amelia1*; URIARTE, David2; FANDIÑO, María3; CANCELA, Javier J.3; VALDÉS, Esperanza4; VILANOVA, Mar5; GARCIA-ESCUDERO, Enrique6; YUSTE, Jesús7 Spain
Vineyard Management LATE PRUNING CAN DELAY MATURITY AND PRESERVE WINE CHEMICAL AND SENSORY ATTRIBUTES IN BAROSSA VALLEY SHIRAZ / La Poda Tardia Puede Demorar La Madurez Y Preservar Los Atributos Quimicos Y Sensoriales Del Vino Syrah De Barossa Valley ORAL MORAN, Martín A.1, 2; PETRIE, Paul R.1, 3; BASTIAN, Sue E.2; SADRAS, Victor O.1, 2 Australia
Sustainability and Zoning ORGANIC PRODUCTION IN MEDITERRANEAN AREAS TOWARDS A SUSTAINABLE VITICULTURE / Producción Ecológica Sostenible En Viñedos Del Mediterráneo POSTER NADAL, Montserrat1, SÁNCHEZ-ORTIZ, Antoni1 Spain
Enology PHENOLIC COMPOSITION OF SKINS AND PULPS OF GRAPES FOR TRADITIONAL SPARKLING WINES IN THE NORTHEAST OF BRAZIL / Composition Phénolique De Pellicules Et Pulpes De Raisins Destinés À L’elaboration De Vins Mousseux Au Nord-Est Du Brésil POSTER NASCIMENTO, Antonio1,2; de SOUZA, Joyce1,2; FREITAS, Sabrina1,2; CORRÊA, Luiz2;PEREIRA, Giuliano1,3,* Brazil
Plant Protection DEGRADATION OF SPINOSAD IN VINIFICATION GRAPES / Degradación De Spinosad En Uvas De Vinificación POSTER NAVARRO, Rosanna¹, TURAGLIO, Eugenia¹*, BECERRA, Violeta¹, PORTILLO, Valeria¹, SOTO, Anahí¹ Argentina
Breeding, Varieties, Clones and Rootstocks TECHNOLOGICAL VARIABILITY OF WINES PRODUCED WITH WHITE AND RED FRUITED HYBRIDS CULTIVATED IN THE DOLOMITES (ITALY) / Variabilidad Tecnológica En Vinos Producidos Con Híbridos Blancos Y Tintos Cultivados En Los Dolomitas (Italia) POSTER NICOLINI, Giorgio1*, ROMÁN, Tomás1, BARP, Laura1, MALACARNE, Mario1, STEDILE MERELES, Michelle1, BATTISTI, Federico1, TAIT, Francesco1, BATTISTELLA, Riccardo1, BOTTURA, Maurizio1, LARCHER, Roberto1 Italy
Sustainability and Zoning THE COMPARISON OF ORGANIC, BIODYNAMIC AND CONVENTIONAL FARMING IN PINOT BLANC AND RHINE RIESLING IN THE 2016 VINTAGE YEAR / Comparación De La Gestión Convencional, Biológica Y Biodinámica De Pinot Blanc Y Riesling Renano De La Vendimia 2016 POSTER NICOLINI, Giorgio1*, ZANZOTTI, Roberto1, BERTOLDI, Daniela1 Italy
Vineyard Mechanization ORGANIZATIONAL INNOVATION FOR THE COST REDUCTION. THE COMMON USE OF AGRICULTURAL MACHINERY IN VITICULTURE / Innovación Organizacional Para La Reducción De Costos. Uso Común De Maquinarias Agrícolas En Viticultura ORAL NOVELLO, Raúl1; MORILLA, Mariela Noemí1; DÍAZ BRUNO, Analía2 Argentina
Socioeconomics THE DOMESTIC MARKET POTENCIAL OF TABLE GRAPES IN ARGENTINA / La Potencialidad Del Mercado Interno De Uvas De Mesa En Argentina POSTER NOVELLO, Raúl1; ROMERO, Cinthia1 Argentina
Breeding, Varieties, Clones and Rootstocks VINES WITH LOW INPUTS FOR QUALITY WINES: WHAT RESULTS AND WHAT PERSPECTIVES FOR THE FRENCH VINEYARD? / Des Vignes Sans Intrant Pour Des Vins De Qualité : Quels Résultats Et Quelles Perspectives Pour Le Vignoble Français ORAL OJEDA, Hernán1, 5*, AUGÉ, Bernard4, ESCUDIER, Jean-Louis1, SAMSON, Alain1, SALMON, Jean-Michel1, TORREGROSA, Laurent1, 2, CARBONNEAU, Alain3 France
International Academy of Vine and Wine CHARACTERIZATION OF THE WINEGROWERS OF THE MAJOR WINE REGIONS OF BOLIVIA / Caracterización De Los Productores De Vid En Las Principales Zonas Vitivinícolas De Bolivia ORAL OLIVA OLLER, Pablo R.¹; VAN DEN BOSCH, María Eugenia2 Bolivia
Precision Viticulture, Mdelling and Techniques ASSESSING GRAPEVINE BUD FRUITFULNESS FROM DIFFERENT CULTIVARS TO ASSIST EARLY YIELD PREDICTION / Évaluation De La Fertilité Des Bourgeons Sur Différents Cépages Pour La Prédiction Précoce Du Rendement POSTER OUYANG, Jingyun1, JAMES, Annette1, KIDMAN, Catherine2, COLLINS, Cassandra1* Australia
Precision Viticulture, Mdelling and Techniques RESEARCH ON SAMPLING METHODOLOGIES FOR VINEYARD YIELD FORECASTING IN DIFFERENT CULTIVARS AND TRELLIS SYSTEMS / Investigación De Metodologías De Muestreo Para El Pronostico Del Rendimiento Del Viñedo En Diferentes Cultivares Y Sistemas De Conducción POSTER OYARZUN KUSCHEL, Carlos1, ARMINGOL, Erick2, CUEVAS VALENZUELA, José2, GONZÁLEZ ROJAS, Álvaro2* Chile
Vineyard Management I PRODUCTIVE AND PHISIOLOGICAL RESPONSE TO IRRIGATION OF FIVE WHITE VITIS VINIFERA L. VARIETIES CULTIVATED IN SPAIN / Impacto De La Relación Fuente Destino Sobre El Crecimiento Vegetativo, Rendimiento Y Acumulación De Reservas En Un Viñedo Conducido En Poda Mínima POSTER PACHECO, Daniela1*, PEREZ PEÑA, Jorge2; PRIETO, Jorge2 Argentina
Vineyard Management I EFFECT OF LEAF TO FRUIT RATIO ON GRAPE AND WINE COMPOSITION IN A MINIMALLY PRUNED VINEYARD / Efecto De La Relación Hoja Fruto Sobre La Calidad De Uvas Y Vino En Un Viñedo En Poda Mínima POSTER Pacheco, Daniela1, 2*, BATTISTELLA, Maximiliano1, 2, PErez Peña, Jorge3 and Prieto, Jorge3 Argentina
Vineyard Management I EFFECT OF REGULATED DEFICIT IRRIGATION ON VEGETATIVE GROWTH, YIELD, FRUIT QUALITY AND RESERVES ACCUMULATION OF SUPERIOR SEEDLESS / Efecto Del Riego Deficitario Controlado En Postcosecha Sobre El Crecimiento Vegetativo, Rendimiento, Calidad De Fruto Y Acumulación De Reservas En Superior Seedless POSTER PACHECO, Daniela1, 2*; AHÚN, Nasif2; ELIZONDO2 , Santiago; OLGUÍN1, 2, Alfredo Argentina
Vineyard Management I ELICITORS: A STRATEGY TO IMPROVE PHENOLIC COMPOSIITION IN GRAPES AND WINES / Elicitores: Una Estrategia Para Mejorar La Composición Fenólica De Las Uvas Y Los Vinos POSTER PALADINES-QUEZADA, D.; Diego Fernando1, FERNÁNDEZ-FERNÁNDEZ, José Ignacio1, GARDE-CERDÁN, Teresa2, GIL-MUÑOZ, Rocío1* Argentina
Plant Protection POSSIBLE MODE OF ACTION OF PARAFFIN OIL AS A SPRAY AGENT IN THE CONTROL OF POWDERY MILDEW OF GRAPEVINE / Mechanisme D’action Possible De L’huile De Paraffine Utilisée Comme Produit De Traitment Pulverise Contre L’oidium En Viticulture POSTER PÁLFI, Xénia1*, KARÁCSONY, Zoltán2, VILLANGÓ, Szabolcs1, ZSÓFI, Zsolt1 Hungary
Plant Protection EARLY EVALUATION OF GRAPE BERRY SUSCEPTIBILITY TO BOTRYTIS CINEREA UNDER CONTRASTING GROWING CONDITIONS / Evaluación Temprana De La Susceptibilidad De Bayas De Uva A Botrytis Cinerea Bajo Diferentes Condiciones Climaticas POSTER PAÑITRUR-DE LA FUENTE, Carolina 1, VALDÉS-GÓMEZ, Héctor 3*, ROUDET, Jean 4, MIRABAL, Yaneris 2, 5, LAURIE, V. Felipe 1, GOUTOULY, Jean Pascal 6, ACEVEDO-OPAZO, César1, FERMAUD, Marc 4 Chile
Breeding, Varieties, Clones and Rootstocks CLASSIFICATION OF WINE GRAPE CULTIVARS ACCORDING TO THEIR SUSCEPTIBILITY TO BOTRYTIS CINEREA: IMPORTANCE OF FRUIT MATURITY / Clasificación De Cultivares De Vidpara Vinode Acuerdo A Su Susceptibilidad A Botrytis Cinerea: Importancia De La Madurez De La Fruta ORAL PAÑITRUR-DE LA FUENTE, Carolina1, VALDÉS-GÓMEZ, Héctor2*, ROUDET, Jean3, ACEVEDO-OPAZO, César1, GARY, Christian4, FERMAUD, Marc3 Chile
Vineyard Management I INFLUENCE OF TRELLIS SYSTEM AND SHOOT DENSITY OF A VINEYARD IN LIGHT INTERCEPTION AND PRODUCTIVITY / Influencia Del Sistema De Conducción Y Densidad De Pámpanos De Un Viñedo En La Interceptación De Radiación Y La Productividad POSTER PEIRO, Emilio1,2*, JUNQUERA, Pedro 1,2, LISSARRAGUE, José Ramón1,2 Spain
Vineyard Management I IMPACTS OF NITROGEN FERTILISATION AMOUNT AND TIMING ON GRAPEVINE NITROGEN AND CARBON STATUS IN HIGH YIELDING VINEYARDS OF SOUTH OF FRANCE / Effets De La Dose Et De La Periode De Fertilisation Azotee Sur Les Statuts Azote Et Carbone De La Vigne Dans Les Vignobles A Fort Rendement Du Sud De La France POSTER PELLEGRINO, Anne(1)*, METAY, Aurélie(2), ESTIVAL, Paul(3), HAMARD, Philippe(4), ROLLAND, Gaelle(4), DAUZAT, Myriam(4), LEPORATTI, Romain(4), PEYROT, Gérard(5), RUETSCH, Gabriel(3) France
Vine Physiology FRUIT ABSCISSION IN CV. GRENACHE N.: WHAT ARE THE ROLES OF EXTREME TEMPERATURES AND PLANT CARBONE GAIN? / La Coulure Chez Le Cv. Grenache N.: Quels Roles Des Temperatures Extremes Et De La Disponiblite En Carbone? POSTER PELLEGRINO, Anne(1), SHAO, Menglu(1), GASS, Caroline(2), BARBA-MONTES, Mégane(3),   DEBUSSY, Sonia(3), HAMARD, Philippe(2), DAUZAT, Myriam(2), LEPORATTI, Romain(2), DEVEZE, Silvère(3), JACQUET, Olivier(3)* France
Vineyard Mechanization DEVELOPING A LOW-INPUT UNDER-VINE MANAGEMENT SYSTEM TO IMPROVE PROFITABILITY WITHOUT COMPROMISING YIELD OR QUALITY / Desarrollo De Un Sistema De Manejo De Bajos Insumos Para La Zona Debajo De Las Plantas De Vid Para Mejorar La Rentabilidad Sin Comprometer El Rendimieno O La Calidad ORAL PENFOLD, Chris1*; WECKERT, Melanie2; HOWIE, Jake1, NORDBLOM, Tom3, NORTON, Mark3, 4 Australia
Enology COMPARATIVE EVALUATION OF PRODUCTIVE PARAMETERS AND WINE QUALITY OF CABERNET– SAUVIGNON SELECTIONS ON THE CAUQUENES AREA DURING 2015/2016 SEASON / Evaluación Comparativa De Parámetros Productivos Y De Calidad De Vino De Selecciones De Cabernet – Sauvignon En El Área De Cauquenes Durante La Temporada 2015/2016 POSTER PENOT, Marguerite1; DARDER, Joan2, VON BAER, Dietrich3, VARGAS SOTO, Sebastian4, GONZÁLEZ, Alvaro4,* Chile
Vineyard Management I EFECTO DE LA COBERTURA DEL SUELO CON POLIETILENO, EN LA MADURACIÓN DE UVA DE VITIS VINÍFERA VARIEDAD TANNAT / Effect Of Polyethylene Soil Coverage, In The Maturation Of Vitis Vinifera Grape In The Variety Tannat POSTER PEREYRA, Gustavo1*; MARESCA, Agustin1; CUOZZO, Vanessa1; FERRER, Milka1 Brazil
International Academy of Vine and Wine TERRITORIAL TRANSFORMATIONS OF THE NORTH OASIS PERCEIVED BY VINE GROWERS: AN APPROACH FROM THE IRRIGATION WATER / Transformaciones Territoriales Del Oasis Norte Percibidas Por Productores Vitícolas: Un Acercamiento Al Agua De Riego ORAL PÉREZ, Martín1; DALMASSO, Caterina2; SILVA COLOMER, Jorge1; DEL BARRIO, Lucía 1; BRES, Emilce 1; RUSSO, Fiorella 3; VAN DEN BOSCH, María Eugenia 1; LETTELIER, Dolores4 Argentina
Precision Viticulture, Mdelling and Techniques OPTIMIZATION OF GC-MS AND GC-ECD CHROMATOGRAPHIC METHODS TO DETERMINE THE GREENHOUSE GAS EMISSIONS FROM VINEYARD SOIL / Optimización De Un Método Cromatográfico Gc-Ms Y Gc-Ecd Para Determinar Los Gases De Efecto Invernadero Procedentes De Las Emisiones Del Suelo Vitícola POSTER PÉREZ-ÁLVAREZ, Eva P.*, MARTÍNEZ-VIDAURRE, José Mª, CASTILLO-RIO, Carolina, GARDE-CERDÁN, Teresa Spain
Vine Physiology QUALITY OF PHENOLIC COMPOUNDS OF CV. PRIMITIVO AS A FUNCTION OF THE DEFOLIATION AND THE APPLICATION OF ABSCISIC ACID / Calidad De Los Compuestos Fenólicos De Cv. Primitivo En Función De La Defoliación Y Aplicación De Ácido Abscísico POSTER Pessenti, Isabela L. ¹; Ayub, Ricardo A. ¹, Botelho Renato V. ² Brazil
Sustainability and Zoning PHYSIOLOGICAL ASPECTS OF GRAPEVINES CV CARMEM UNDER ORGANIC AND BIODYNAMIC MANAGEMENT / Aspectos Fisiológicos De Vides Cv. Carmem En Gestion Orgánica Y Biodinámica POSTER PIVA, Rafael 1; de LIMA, Patrícia C. G.1; D. ROMBOLÀ, Adamo 2; BOTELHO Renato V. 1* Brazil
Precision Viticulture, Mdelling and Techniques MODELING VINEYARD LEAF AREA INDEX USING REMOTE SENSING DATA AT DIFFERENT SPATIAL RESOLUTIONS / Modelamiento Del Indice De Area Foliar Del Viñedo Utilizando Informacion Remota A Diferentes Resoluciones Espaciales POSTER POBLETE-ECHEVERRÍA, Carlos2* OLMEDO, Guillermo Federico2, VALLONE Rosana Celia2, MONTOYA2 Marcos and MUNAFÓ María Victoria2 South Africa
Vineyard Management I IMPACT OF CROP LOAD ON YIELD, AND BERRY AND WINE COMPOSITION OF CV. BONARDA, MENDOZA / Impacto De La Carga En Brotes Sobre El Rendimiento, Y La Composición Química De La Uva Y El Vino En Cv. Bonarda, Mendoza POSTER PRIETO, Jorge Alejandro*1, ALIQUÓ, Gustavo1, GAMBOA, Dante1, FANZONE, Martín1, SARI, Santiago1, BONADA, Marcos2, GALAT, Eugenia1, PEREZ PEÑA, Jorge1 Argentina
Breeding, Varieties, Clones and Rootstocks CHARACTERIZATION OF DIFFERENT SOUTH AMERICAN VARIETIES: YIELD, BERRY MATURITY AND WINE COMPOSITION / Caracterización De Diferentes Variedades Sudamericanas: Componentes Del Rendimiento, Composición Química De La Uva Y Del Vino ORAL PRIETO, Jorge Alejandro1*, ALIQUÓ, Gustavo1, FANZONE, Martín1, SARI, Santiago1, CALIANI, Natalia2, GIRARD, Juliet3, ROUSSEL, Marine4, HECKMANN, Elodie3, TORRES, Rocío1, PEREZ PEÑA, Jorge1 Argentina
Climate Change ASSESSING THE USE OF SHADING TO MITIGATE DEGRADATION OF GRAPE METABOLIC CONTENT IN WARM CLIMATES / Evaluando El Uso Del Sombreado Como Una Herramienta Para Mitigar Las Consecuencias Del Clima Cálido Sobre El Contenido Metabólico De La Uva POSTER RESHEF, Noam; WALBAUM, Natasha; AGAM, Nurit*; FAIT, Aaron* Israel
Vine Physiology EVALUATION OF DIFFERENT TOOLS TO MEASURE WATER STATUS IN VINES (VITIS VINIFERA L.) WITH CV. TEMPRANILLO BLANCO / Evaluación De Diferentes Herramientas De Medida Del Estado Hídrico En Vid (Vitis Vinifera L.) Cv. Tempranillo Blanco POSTER RIVACOBA Luis *, LÓPEZ Diego, GARCÍA-ESCUDERO Enrique, MARTÍN Ignacio, MARTÍNEZ Juana Spain
Vineyard Management I PHYSIOLOGICAL RESPONSE OF Vitis vinifera cv MALBEC, BONARDA AND TEMPRANILLO TO CONTRASTING SOILS OF ALTAMIRA, MENDOZA / Respuesta Fisiológica De Vitis Vinifera Cv. Malbec, Bonarda Y Tempranillo A Suelos Contrastantes Del Paraje Altamira, Mendoza POSTER ROIG, Federico1,2,*; BERLI, Federico1; DI STEFANO, Martín2; PICCOLI, Patricia1 Argentina
Breeding, Varieties, Clones and Rootstocks FIRST EVIDENCE OF THE VARIABILITY OF VARIETAL THIOL PRECURSORS IN GEWÜRZTRAMINER CLONES / Primera Evidencia De La Variabilidad De Los Precursores Tiólicos Varietales En Clones De Gewürztraminer POSTER ROMÁN, Tomás1, MALOSSINI, Umberto1, LARCHER, Roberto1, TONIDANDEL, Loris1, NICOLINI, Giorgio1* Italy
Vine Physiology CAN THE POST-VÉRAISON GRAPE BERRY METABOLIZE TARTARIC ACID? / La Baie De Raisin “Post-Véraison”; Peut-Elle Métabolisée L’acide Tartrique? ORAL RÖSTI Johannes 2 ; SCHUMANN Michaela 1,4; CLEROUX Marylin 1, LORENZINI Fabrice 2, ZUFFEREY Vivian 3 ; RIENTH Markus 1 * Switzerland
Precision Viticulture, Mdelling and Techniques EVALUATION OF VINEYARD DIFFERENTIAL MANAGEMENT ZONES BY REMOTE SENSING AND RELATIONSHIP WITH PRODUCTIVITY AND WINE QUALITY (cv TEMPRANILLO) IN THE A.O. RIBERA DEL DUERO / Evaluación De Unidades De Manejo Diferenciado De Viñedo Por Sensores Remotos Y Su Relación Con La Productividad Y Calidad Del Vino En La D.O. Ribera Del Duero POSTER RUBIO, José A.1*; PÉREZ-MAGARIÑO, Silvia1, BUENO, Marta1; DEL BLANCO, Vicente1; GARCÍA, Raúl2; BARAJAS, Enrique1 Spain
Plant Protection BIOLOGICAL, NATURAL AND CHEMICAL CONTROL OF CAUSATIVE AGENTS OF VINE DECLINE / Control Biológico, Natural Y Química De Los Agentes Causales De Los Decaimentos De La Vid POSTER RUSIN, Carine1, BORTULI, Douglas1, V. HORST, Marcos1, M. D. R. FARIA, Cacilda1, A. K. ALMANÇA, Marcus2, V. BOTELHO, Renato1* Brazil
Climate Change A SLIGHT TEMPERATURE INCREASE MODULATES CHANGES IN PHYSIOLOGY AND GRAPE QUALITY OF TWO COMMERCIAL VINES OF CENTRAL CHILE / Un Leve Aumento De La Temperatura En Dos Viñedos Comerciales De Chile Central Modula Cambios En La Fisiologia Y Calidad De Las Bayas POSTER SALAZAR-PARRA, Carolina1; REYES, Marisol 2; MONTANO, Camila1; VALENZUELA, Alejandra 1 Chile
Plant Protection STRATEGIES OF CONTROL OF MEALYBUGS (PLANOCOCCUS FICUS) IN VINEYARD OF CAFAYATE- SALTA. ADAPTIVE RESEARCH / Estrategias De Control De Cochinilla (Planococcus Ficus) En Un Viñedo De Cafayate- Salta. Investigacion Adaptativa POSTER SALGUERO, Karen1*, MESTRE, Eugenia1, PAYO, Gloria2, CHURQUINA, Sergio1 Argentina
Vine Physiology MODIFICATION OF THE SOURCE RELATIONSHIP AND ITS INFLUENCE ON THE PRIMARY AND SECONDARY METABOLISM IN TANNAT GRAPES / Modificación De La Relación Fuente- Fosa Y Su Influencia Sobre El Metabolismo Primario Y Secundario En Uvas Tannat POSTER SALVARREY Julia 1*, FERRER Milka1, GONZALEZ-NEVES Gustavo2 Uruguay
Vine Physiology GLYCOSYLATED AROMA PRECURSORS IN MICROVINE GRAPEVINE FRUIT FOLLOWING GUAIACOL FOLIAR APPLICATION / Precursores Aromáticos Glicosilados En Uvas De Microvides Tras Una Aplicación Foliar De Guayacol POSTER SÁNCHEZ-GÓMEZ, Rosario1, TORREGROSA, Laurent2, ZALACAIN, Amaya2, OJEDA, Hernán3, BOUCKENOOGHE, Virginie4, SCHNEIDER, Rémi4, ALONSO, Gonzalo L.1, SALINAS, M. Rosario1* France
Vine Physiology EFFECT OF ETHEPHON APPLICATION ON GRAPE RIPENING AND WINE QUALITY DURING TWO YEARS / Efecto De La Aplicación De Etefón En El Viñedo. Efecto Sobre La Maduración De La Uva Y La Calidad Del Vino Durante Dos Años POSTER SANTAMARÍA, Pilar1, PORTU, Javier1, LÓPEZ-ALFARO, Isabel1, GONZÁLEZ-ARENZANA, Lucía1, GUTIÉRREZ,Ana Rosa1, LÓPEZ, Rosa1* Spain
Sustainability and Zoning VITICULTURAL SUITABILITY OF SÃO JOAQUIM, SANTA CATARINA STATE, BRAZIL / Viticultura Sustentable De San Joaquín, Estado De Santa Catarina, Brasil ORAL SANTOS, Erico1*; FLORISBAL, Luana2; LOSS, Arcângelo 2 Brazil
Enology NON-TRADITIONAL GRAPE VARIETY FOR ELABORATION OF SPARKLING WINES: PHENOLIC EVOLUTION DURING AGING ON LEES / Variedad De Uva No Tradicionales Para La Producción De Vino Espumoso: Evolución Fenólica Durante El Envejecimiento Sobre Lías POSTER SARTOR, Saionara1*, CALIARI, Vinícius2,3, BORDIGNON-LUIZ, Marilde T.1 Brazil
Enology WINEMAKING AGENTS IN ROSÉ SPARKLING WINES: EVOLUTION OF PHENOLIC COMPOSITION AND STABILITY OF TANNINS / Agentes De Vinificación En Vino Espumoso Rosado: Evolución De La Composición Fenólica Y Estabilidad De Los Taninos POSTER SARTOR, Saionara1*, PANCERI, Carolina Pretto1,2, PASSOS, Robson Rodrigo dos1, CALIARI, Vinícius3,4, BORDIGNON-LUIZ, Marilde T.1 Brazil
Vineyard Mechanization ADVANCES IN GRAPEVINE HEALTH: A NEW APPROACH TO BUNCH-THINNING / Avances En Sanidad De La Vid: Un Nuevo Enfoque En Aclareo De Los Racimos ORAL SCHMID, Arno*; LARDSCHNEIDER, Ewald; KELDERER, Markus; HANNI, Evelyn Italy
Enology SELECTION OF NATIVE YEAST OF CALCHAQUI SALTEÑO VALLEY FOR TORRONTES WINE / Selección De Levaduras Nativas Del Valle Calchaquí Salteño Para Vino Torrontés POSTER SEMKE, Rosa1, FILI, Marcela3, GONZALEZ, Magalí2, COMBINA, Mariana2, DEL CASTILLO, Lourdes4* Argentina
Vineyard Management I WATER DEFICIT SEVERITY DURING BERRY DEVELOPMENT ALTERS ONSET OF DORMANCY TRANSITIONS IN WINE GRAPE CULTIVAR MALBEC / Gravedad De Estrés Hídrica Durante El Desarrollo De La Uva Altera Las Transiciones De Latencia En Cultivar Malbec POSTER SHELLIE, Krista* USA
Vineyard Management I DOES THE CONTENT OF POLYPHENOLS IN GRAPE (CV. MALBEC) VARY WITH THE CHEMICAL PROPERTIES VARIATION OF THE SOILS? / ¿El Contenido De Polifenoles En Vid (Cv Malbec) Varía Con Las Propiedades Quimicas De Los Suelos? POSTER Solanes María Eugenia a, DEIS, Leonor a*, de Rosas M.Inés a, VALLONE Rosana b, Olmedo Federico b , Kaiser; Martín, MONTEPELUSO María Sol d; Córdoba Mariano e Argentina
Vineyard Management I ARE THE VARIATIONS OF THE CHEMICAL PROPERTIES OF THE SOIL RELATED TO THE AROMATIC COMPOUNDS OF WINES? / ¿La Variación De Las Propiedades Quiimicas Del Suelo Están Relacionadas Con Los Compuestos Aromáticos Del Vino? POSTER Solanes, María Eugenia a; DEIS, Leonor a*, de Rosas M.Inés a, VALLONE Rosana b, Olmedo Federico b , Kaiser Martín, MONTEPELUSO María Sol d and, Córdoba Mariano e Argentina
Sustainability and Zoning BIOCLIMATIC ZONING OF ARGENTINEAN MALBEC GRAPE PRODUCTION / Zonificación Bioclimática De La Producción De Uva Malbec En Argentina ORAL SOLMAN, Silvina 1.2,3; CABRE, María Fernanda 1,3*; GONZALEZ, Marcela Hebe1.2,3; NUÑEZ, Mario Nestor1,2,3 Argentina
Viticultura De Precisión, Nuevas Técnicas Y Modelación WATER STRESS INDEX IN Vitis labrusca BASED ON SENSOR OF SAP FLUX / Uso De Una Sonda No-Intrusiva Para Medir El Fljo De Savia En Plantas De Vid ORAL SOUSA, Elias Fernandes1; COUTINHO, Maria Clara2; BRESSAN-SMITH, Ricardo3; BERILLI, Saulo da Silva4; LIMA, Rodolpho Artur de Souza5 Brazil
Sustainability and Zoning INTEGRATING CLIMATE AND SATELLITE REMOTE SENSING TO ASSESS THE REACTION OF VITIS VINIFERA L. TO A CHANGING ENVIRONMENT IN THE WESTERN CAPE, SOUTH AFRICA / Integración Climatica Y Sensores Satelitales Remotos Para Evaluar La Reacción De Vitis Vinifera L. A Un Ambiente Cambiante En El Cabo Occidental, Sudáfrica ORAL SOUTHEY, Tara1,*; STREVER, Albert1 South Africa
Enology INFLUENCE OF THE STORAGE CONDITION ON PHYSICOCHEMICAL CHARACTERISTICS OF RED WINES FROM SÃO FRANCISCO VALLEY, BRAZIL / L’influence Des Conditions De Stockage Sur Les Charactéristiques Physicochimiques De Vins Rouges De La Vallée Du São Francisco, Brésil POSTER SOUZA, Joyce1, NASCIMENTO, Antonio1; ARAÚJO, Ana2; LIMA, Marcos2; PEREIRA Giuliano1,3* Brazil
Viticultura De Precisión, Nuevas Técnicas Y Modelación NEW METHOD FOR ON-THE-GO YIELD ASSESSMENT USING MACHINE VISION / Nuevo Método Para La Estimación De La Produccción De Uva En Continuo Mediante Visión Artificial ORAL TARDAGUILA, Javier*; AQUINO, Arturo; MILLAN, Borja Spain
Vineyard Management I MONITORING OF CO2 FLUXES IN VINEYARDS TO SUPPORT SOIL ORGANIC MATTER MANAGEMENT / Monitoreo De Flujos De Co2 En Viñedos Para Apoyar La Gestión Del Material Orgánico Del Suelo POSTER TEZZA1*, Luca; VENDRAME1, Nadia; GHIGLIENO2, Isabella; VALENTI, Leonardo2; PITACCO1,3, Andrea L Oin
Vineyard Management I EFFECT OF WATER REGIME ON ANTHOCYANIN COMPOSITION OF FOUR RED WINEGRAPE CULTIVARS UNDER MEDITERANEAN CONDITIONS / Effet Du Régime Hydrique Sur La Composition Anthocyanique De Quatre Cepages Noirs Sous Conditions Méditerranéennes POSTER THEODOROU, Nikolaos1 ; NIKOLAOU, Nikolaos1 ; ZIOZIOU, Eleftheria1 ; KALLITHRAKA, Stamatina2 ; KOTSERIDIS, Yorgos2 ; KOUNDOURAS, Stefanos1* Argentina
Enology VARIETAL GRAPES JUICE A PRODUCTIVE CHOICE FOR THE DEVELOPMENT AND ENVIRONMENTAL PROTECTION OF MARGINAL WINE-GROWING AREAS / Jugo De Uva Una Opción Productiva Para El Desarrollo Y La Conservación Del Medio Ambiente En Las Zonas Marginales Vitivinícolas POSTER TIBERI D.1, PIETROMARCHI P.1, CASADEI G.2, CARGNELLO G.3, CECCHINI F.1 Italy
Breeding, Varieties, Clones and Rootstocks NEW TABLE GRAPE VARIETIES OF IMIDA-ITUM BREEDING PROGRAM FOR THE WORLD / Nuevas Variedades De Uva De Mesa Para El Mundo Obtenidas En El Porgrama De Mejora Genética Imida-Itum POSTER TORNEL, Manuel1*; MELLADO, Carolina2, SERRANO, Marisa2 Spain
Viticultura De Precisión, Nuevas Técnicas Y Modelación ESTIMATION OF VINE PRUNING WEIGHT USING REMOTE SENSING DATA: RELATIVE CONTRIBUTION OF VARIABLES / Estimación Del Peso De Poda Utilizando Información Remota: Contribución Reativa De Las Variables ORAL TOWERS, Pedro1, 2; STREVER, Albert1; POBLETE-ECHEVERRÍA, Carlos1* South Africa
Breeding, Varieties, Clones and Rootstocks FOUR NEW INTA SEEDLESS TABLE GRAPE CULTIVARS / Cuatro Nuevos Cultivares Inta De Uva De Mesa “Sin Semillas” POSTER ULANOVSKY, Silvia M.1*; QUIROGA, María I.1; BARCIA, Fernando A.2; MENÉNDEZ, Gonzalo3; María B.4; MARÍN, Marcelo5 Argentina
Sustainability and Zoning A LARGE-SCALE COMPOSTING EXPERIMENTATION USING GRAPE MARCS AND LEES RESIDUES FROM MENDOZA WINE ALCOHOL INDUSTRY / Experiencia De Compostaje A Gran Escala Utilizando Restos De Orujos Y Borras Provenientes De La Industria De Alcohol Vínico De Mendoza POSTER ULIARTE, Ernesto Martín1*;MARTINEZ, Laura Elizabeth2; SOLOA, Roberto3; MORICHETTI, Sebastián3 Argentina
Plant Protection EVALUATION OF THREE CONTROL STRATEGIES AGAINST GRAPEVINE POWDERY MILDEW IN THE CENTRAL REGION OF CHILE / Evaluación De Tres Estrategias De Control Del Oídio De La Vid En La Region Central De Chile POSTER VALDÉS-GÓMEZ, Héctor1, ACEVEDO-OPAZO, César2*, PAÑITRUR DE LA FUENTE, Carolina2, VERDUGO-VÁSQUEZ, Nicolás2, BRATTI3, Jorge, DONOSO, Eduardo3 Chile
Vineyard Management I SOIL SALINITY INTER-RELATIONSHIPS ON CHLORIDE AND POTASSIUM CONCENTRATIONS IN GRAPE JUICE AND WINE IN THE MENDOZA RIVER BASIN, ARGENTINE / Influencia De La Salinidad Edáfica En El Contenido De Cloruros Y Potasio De Mostos Y Vinos En La Cuenca Del Río Mendoza, Argentina POSTER VALLONE, Rosana*; Laura MARTINEZ; OLMEDO, Guillermo Federico and SARI, Santiago Argentina
Socioeconomics AGRO ECOLOGICAL GRAPE PRODUCTION IN MENDOZA PROVINCE, ARGENTINA. TECHNICAL AND ECONOMIC CHARACTERIZATION / Producción Agroecológica De Uva En La Provincia De Mendoza. Argentina. Caracterización Técnica Y Económica POSTER VAN den BOSCH, María Eugenia1; ABRAHAM, Laura2; ALTURRIA Laura2 Argentina
Vineyard Management I THE POTENTIAL FOR USING UNDER-VINE COVER CROPS AS AN ALTERNATIVE TO HERBICIDES IN COOL CLIMATE VINEYARDS / El Potencial De Utilización De Coberturas Vegetales Debajo De La Planta Como Una Alternativa A Los Herbicidas En Los Viñedos De Climas Fríos ORAL VANDEN HEUVEL, Justine1; JORDAN, Lindsay2; KARL, Adam3; CHOU, Ming-Yi3; CENTINARI, Michela4 Argentina
Vine Physiology CHANGES IN THE DNA METHYLATION INDUCED BY UV-B RADIATION, WATER RESTRICTION AND ABA SPRAYS IN MALBEC VINES / Cambios En La Metilación Del Adn Inducidos Por Uv-B, Restricción Hídrica Y Aspersiones De Aba En Vides Cv. Malbec POSTER VARELA, Anabella 1, IBAÑEZ, Verónica 1, ALONSO, Rodrigo 2, MARFIL, Carlos 1, BERLI, Federico1* Argentina
Vineyard Management I HARVEST RIPENESS LEVEL HAS A LARGER EFFECT THAN LEAF REMOVAL ON GRAPE AND WINE QUALITY IN CV. CABERNET-SAUVIGNON FROM MAIPO VALLEY / La Fecha De Cosecha Tiene Un Mayor Efecto Que El Deshoje Sobre La Calidad De Uvas Y Vinos Cv. Cabernet-Sauvignon Del Valle Del Maipo ORAL VARGAS, Sebastián1, BORDEU, Edmundo2, CASAUBON, Gerard1, GONZÁLEZ, Álvaro1* Chile
Vine Physiology STUDY OF THE CARBON BUDGET OF A VINEYARD IN NORTHERN ITALY: PARTITIONING AND INTERANNUAL VARIABILITY / Estudio Sobre El Balance De Carbono De Un Viñedo En El Norte De Italia: Repartición Y Variabilidad Interanual ORAL VENDRAME, Nadia 1 *, TEZZA, Luca 1, PITACCO Andrea 1,2 Italy
Precision Viticulture, Mdelling and Techniques SENSIBLE HEAT FLUXES BY SCINTILLOMETER AND EDDY COVARIANCE IN AN IRRIGATED VINEYARD / Flujos De Calor Sensible Con Scintilometro Y Eddy Covariance En Un Viñedo De Regadío POSTER VENDRAME, Nadia1*, TEZZA, Luca1, PITACCO, Andrea1,2 Italy
Sustainability and Zoning SOIL LOSS STUDY IN AREAS OF VINEYARDS VERSUS PERMANENT PRESERVATION AREAS IN THE “VALE DOS VINHEDOS”, BRAZIL / Estudio De Pérdida De Suelos En Zonas De Viñedos Contra Áreas De Preservación Permanente En “Vale Dos Vinhedos”, Brasil POSTER VIEL, Jorge Antônio 1*; HOFF, Rosemary2; da ROSA, Kátia Kellem1, ALBERTI, Rodrigo3, PAULETTO, Henrique3 Brazil
Vine Physiology Morpho-anatomical and hydraulic traits RELATIONSHIPS BETWEEN TWO GRAPEVINE VARIETIES FROM A COMMERCIAL VINEYARD IN CHILE / Relación Entre Rasgos Hidráulicos Y Morfo-Anatómicos En Dos Variedades De Vid Cultivadas En Un Viñedo Comercial De Chile ORAL VILLALOBOS-GONZÁLEZ Luis 1*, MUÑOZ-ARAYA Mariana 1, FRANCK Nicolás 1, PASTENES Claudio 1 Chile
Vine Physiology RELATIONSHIPS BETWEEN XYLEM MORPHOLOGY, STOMATAL RESPONSES AND PLANT HYDRAULICS, IN THREE FIELD GROWN GRAPEVINE VARIETIES / Relación Entre Morfología Del Xilema, Respuesta Estomática E Hidraúlica De Planta En Tres Variedades De Vid Cultivadas En Campo POSTER VILLALOBOS-GONZÁLEZ1 Luis, MUÑOZ-ARAYA1 Mariana, FRANCK1 Nicolás, QUINTANA1 Constanza, PASTENES1* Claudio Chile
Plant Protection INVESTIGATING SPATIAL HETEROGENEITY IN POWDERY MILDEW PRESSURE AT THE PLOT SCALE: A PRECISION VITICULTURE APPROACH / Investigación De La Heterogeneidad Espacial De La Severidad De Oidio A Escala Parcelar: Un Enfoque De Viticultura De Precisión POSTER WEENS, Valentin1, 2 , ZITO, Sébastien1, BOIS Benjamin1, GARIN, Guillaume2, PAZOS, Valérie2, STOOP Philippe2, CAFFARRA, Amelia2* France
Climate Change PHYSIOLOGICAL AND YIELD PERFORMANCE OF VITIS VINIFERA L. CVS. (RIESLING AND CABERNET SAUVIGNON) UNDER FREE AIR CARBON DIOXIDE ENRICHMENT (FACE) / Rendimiento Fisiológico Y Productivo De Vitis Vinifera L. Cvs. (Riesling Y Cabernet Sauvignon) Bajo Enriquecimiento Con Dioxido De Carbono Libre De Aire (Face) ORAL WOHLFAHRT*, Yvette, TITTMANN, Susanne, STOLL, Manfred Germany
Plant Protection INVESTIGATING THE SPREAD AND EFFECT OF GRAPEVINE RED BLOTCH VIRUS IN CALIFORNIA-GROWN ZINFANDEL / Investigación De La Propagación Y Efecto De La ‘Grapevine Red Blotch Virus’ En California-Cultivado Zinfandel POSTER WUNDERLICH, Lynn R. 1, BOLLINGER, Michael L. 2, SHAFFER, Meredith 3, R. PRETO, Cindy 2, BAHDER, Brian 4, G. ZALOM, Frank 2 and SUDARSHANA, Mysore 3 France
Vineyard Management I WATER STATUS AND PHYSIOLOGICAL EFFICIENCY IN CV. CABERNET SAUVIGNON: RESPONSE TO DIFFERENT WATER REGIMES INCLUDING THE ALTERNATIVE OF PRD ON THE ROW / Estado Hídrico Y Eficiencia Fisiológica En Cv. Cabernet Sauvignon: Respuesta A Distintos Regímenes Hídricos Incluyendo La Alternativa Prd En La Línea De Cepas POSTER YUSTE, Jesús; VICENTE, Alejandro; MARTÍNEZ-PORRO, Daniel Spain
Vine Physiology MORPHO-PHYSIOLOGICAL RESPONSES TO RECURRENT AND SINGLE DROUGHT STRESS SUGGEST THE PRESENCE OF STRESS MEMORY IN GRAPEVINES / Respuestas Morfo-Fisiológicas A Estrés Por Sequía Individual Y Recurrente Sugieren Las Presencia De Memoria Del Estrés En Vides POSTER ZAMORANO Denisse 1*, JOPIA Dalila 2, TALAMILLA Mirko 1, PASTENES Claudio 3, SILVA Herman 3, FRANCK Nicolás 1,3 Chile
Plant Protection SUSTAINABLE PLANT-PARASITIC NEMATODE MANAGEMENT: A CASE STUDY FROM WASHINGTON WINE GRAPES / La Gestión Sostenible De Los Nematodos Parasitarios De Plantas: Un Estudio De Caso De Las Uvas De Vino De Washington POSTER ZASADA, Inga1, EAST, Katherine2, HOWLAND, Amanda3, SCHRIENER, R. Paul1, MOYER, Michelle2 USA
Vine Physiology GRAPE RIPENING: WHY BERRY TRANSPIRATION AND XYLEM BACKFLOW MATTER / Maduración De La Uva: Por Qué La Transpiración De La Baya Y El Refluijo Del Xilema Importan ORAL ZHANG Yun 1, KELLER Markus 1* USA
Vine Physiology SUGAR METABOLISM MEDIATES FREEZING TOLERANCE IN GRAPEVINES: NOVEL APPROACH AND RECENT ADVANCES / Le Métabolisme Du Sucre Médé Parlient La Tolérance En Grapevines: Une Nouvelle Approche Et Des Avances Récentes ORAL ZHAO Lu, LI Shouxin, FINER John, BLAKESLEE Joshua J., DAMI Imed 1* USA
International Academy of Vine and Wine Preliminary Note: THE "QUALITIES" (INCLUDING SENSORIAL, FOR COMPETITION, HEALTHY, SOCIO-ECONOMIC QUALITY) AND "SUSTAINABILITIES" (INCLUDING 4.1C AND 2.1C) IN THE SO-CALLED “VITIVINICULTURE” (INCLUDING CULTURAL, TRADITIONAL, HISTORICAL, EMOTIONAL, INDUSTRIAL, FOR PROFIT, ROBBERY LIKE VITICULTURE, ...) RELATIVE TO IMPORTANT WINES OF THE NORTH EAST OF ITALY, INCLUDING PROSECCO AND PINOT GRIGIO / Les «Qualites», (Sensorielle, Concourselle, Salustique Et Socio-Economique Incluses), Dans Ce Qu'on Appelle «Vitiviniculture : Culturelle, Historique,  Traditionnelle, Industrielle, De La Maximisation Du Profit Rapide, Par Le Vol, …  Y Compris» Par Rapport Aux Vins Importants De L’italie Du Nord-Est, En Particulier Prosecco Et Pinot Gris POSTER ZIRONI, Roberto1 ; CARGNELLO, Giovanni2* Italy
Sustainability and Zoning COMPOSITION AND EXTRACTABILITY OF GRAPE ANTHOCYANIN GLUCOSIDES UNDER DIFFERENT ENVIRONMENTAL CONDITIONS: TERROIR AND VINTAGE EFFECTS / Composition Et Extractabilité Des Glucosides D'anthocyanine De Raisins Sous Differentes Conditions Environnementales: Effets Terroir Et Vintage POSTER ZSÓFI, Zsolt1; SZEKERES, András2; BENCSIK, Ottó2; MARSCHALL, Marianna3; PÁLFI, Xénia1; PÁLFI, Zita1; BALOGH, Zita1; VILLANGÓ, Szabolcs1 Hungary
Vine Physiology IMPACT OF WATER STRESS ON PLANT HYDRAULICS, GAS EXCHANGE, BERRY COMPOSITION AND QUALITY OF PINOT NOIR WINES IN SWITZERLAND / Impact Du Stress Hydrique Sur L’hydraulique De La Plante, Les Echanges Gazeux, La Composition Des Baies Et La Qualite Des Vins De Pinot Noir En Suisse ORAL ZUFFEREY Vivian 1,4, SPRING Jean-Laurent 1, VERDENAL Thibaut 1, DIENES Agnès 1, BELCHER Sandrine 1, LORENZINI Fabrice 1, KOESTEL Carole 1, ROESTI Johannes 1 , GINDRO Katia 1, SPANGENBERG Jorge 2, CARLEN Christophe 1, VIRET Olivier 3 Switzerland
Socioeconomics EVOLUTION OF THE AREA OF THE MOST IMPORTANT VINE VARIETIES IN ARGENTINE / Evolución De Superficie De Las Principales variedades en Argentina POSTER ZULUETA, Sabrina1, QUINI, Claudia1, TERRERO, Roberto1 Argentina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OIV_UNESCO_AVV